Условни присъди за даване и приемане на подкуп

Наказателен състав на Окръжен съд-Силистра призна за виновни С.А. на 42 години и А.Б. на 63 години от град Тутракан, предадени на съд за даване и приемане на подкуп.

На 30.09.2019 година, в служебно помещение на Дирекция „Местни данъци и такси“ към Община Тутракан първият подсъдим по делото С.А.е дал дар – парична сума в размер на 250.00 лева на длъжностното лице  А. Б – Директор на дирекцията, за да не извърши действия по служба, а именно:законосъобразно да „ Ръководи и контролира процесите по прием и обработка на данъчните декларации по чл. 14, чл.17, чл.32, чл.54, чл.49, чл.61 буква „Н“ от ЗМДТ, чл.16, ал.4, т.4а от НОАМТЦЧ, служебни бележки по чл. 54 от ЗМДТ, издавани от КАТ и органите на МВР, за да се променени дължимия годишен данък за лек автомобил.

Вторият подсъдим по делото А.Б., в качеството си на длъжностно лице, на което е възложено да изпълнява със заплата постоянно ръководна работа – Директор на Дирекция „Местни данъци и такси“ към Община Тутракан, е приел дар – парична сума в размер на 250.00 лв. от С.А., който дар не му се следва, за да не извърши действия по служба. В резултат на това А.Б. е извършил неправомерни действия-допуснал е да бъде приета и обработена декларация по чл. 54, ал. 1 от ЗМДТ за притежаван лек автомобил, с което е бил променен дължимият годишен данък.

Съдът уважи искането на страните делото да бъде разгледано по реда на съкратено съдебно следствие.

Когато производството по делото е по този ред, при постановяване на осъдителна присъда, съдът задължително намалява наказанието, което е наложил с една трета.

Спазвайки тази разпоредба, Окръжен съд-Силистра наложи на подсъдимите С.А. и А.Б. наказание „лишаване от свобода“ за срок от две години след редукцията.

Изпълнението на наложеното наказание бе отложено за срок от три години, на основание чл. 66, ал. 1 от Наказателният кодекс.

С.А. и А.Б. ще трябва да заплатят и глоба в размер на 300.00 лева.

С присъдата си съдът лиши подсъдимият А.Б от правото да заема отговорна държавна или обществена длъжност.

Присъдата подлежи на обжалване или протест пред Апелативен съд-Варна.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе