Откриха Национална кръгла маса на тема „Енергийна ефективност в транспорта и перспективи за използването на нисковъглеродна енергия в Дунавския регион“

На 29.03.2022 г. в Русенския университет се проведе Национална кръгла маса на тема „ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ В ТРАНСПОРТА И ПЕРСПЕКТИВИ ЗА ИЗПОЛЗВАНЕТО НА НИСКОВЪГЛЕРОДНА ЕНЕРГИЯ В ДУНАВСКИЯ РЕГИОН“ под патронажа на министъра на Транспорта и съобщенията – г-н Николай Събев.

Форумът бе открит от проф. д-р Велизара Пенчева. Тя и ректорът на Русенския университет академик Христо Белоев бяха модератори на събитието.

Приветствия към участниците поднесоха ректорът на Русенския университет академик Христо Белоев, кметът на Община Русе – господин Пенчо Милков, Деканът на Транспортния факултет на Технически университет – София проф. д-р Михаил Тодоров, който заедно с колегите си присъстваше онлайн на срещата, заместник-министърът на Транспорта и съобщенията – господин Владимир Върбанов и заместник областният управител на Област Русе – господин Людмил Христов.

Участници във форума бяха преподаватели-изследователи от Русенския университет, Технически университет София, Технически университет Варна, Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“, докторанти, студенти, представители на държавната, областната и общинска администрации, на бизнеса и на НПО.

Дискутираха се въпроси, свързани с развитието на транспортната система на страната и в частност в Дунавския регион, както и въпроси свързани с енергийната ефективност в транспорта и възможни решения за използването на нисковъглеродна енергия в Дунавския регион.

Деканът на Транспортния факултет на Русенския университет – доц. д-р Асен Асенов направи преглед на възможните пътища за подобряване на енергийна ефективност в транспорта и перспективите за използване на нисковъглеродната енергия в транспорта. Зам.-кметът на община Русе – инж. Димитър Недев информира за проектите и решенията на общината в областта на нисковъглеродната енергия. Д-р Мария Цанкова – изп. директор на Асоциацията на дунавските общини, представи възможните перспективи за използване на нисковъглеродна енергия в транспорта за дунавските общини. Образователният и научноизследователски капацитет на Русенския университет за развитие на иновации в областта на транспорта бе коментиран от зам.- декана на Транспортния факултет на Русенския университет – доц. д-р Даниел Любенов.

За повече информация: проф. д-р Велизара Пенчева – тел: 0888293341

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе