Учителка от Силистра с второ участие на Европейския фестивал „Наука на сцената“

Учителката Румянка Гълчавова от Силистра за втори път сподели педагогическата си практика на Европейския образователен форум, този път в периода 23-27 . март в чешката столица Прага.

Форумът е 12-ото издание на Европейски фестивал „Наука на сцената – 2022”, организиран от „Наука на сцената – Чехия“. В него участваха 350 учители в начални и средни училища от цяла Европа.
Г-жа Гълчавова е старши учител в ОУ „Цанко Церковски“, с. Средище , община Кайнарджа, и в проекта си тя сподели практики за обновени и споделени активности чрез STEM-образованието. Заседналостта пред екрана провокира в нейния екип от ученици създаване на каталог от упражнения.

Иновативното в случая е споделяне на изображения с упражнения по време на организационната част на онлайн събрания; създаване на кътове в дома и информационни в училище с уреди за фитнес, изработени от непотребни или от отпадъчни материали.

Следвайки метода „от учители за учители“, участниците във форума представиха своите най-добри STEM (наука, технологии, инженерство, математика) идеи и концепции за преподаване в различни форми: т.нар. работилници, кратки лекции, както и с материали на щандове. Вече тече подготовката за националния подбор през 2023 г., а международният е във Финландия през 2024 г.

В Деня на отворените врати местните учители и широката публика, в това число учители и ученици от Българското училище в Прага, имаха възможност сами да се уверят в някои от вълнуващите идеи на фестивала. Участниците бяха избрани в национални събития, проведени в над 30 държави. България бе представена от 9 учители от София, Пловдив, Плевен и Силистра.

Йордан Георгиев

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе