ЕГ „Пейо Яворов“ отбеляза своята годишнина

Един необичаен празник в Езикова гимназия – 22 март е Денят на Езикова гимназия. Училището пази спомени за много силни и различни празници. Празници-спектакли на голямата сцена. Тази година ученици и учители решиха да превърнат училището в сцена. Класните стаи се преобразиха в различни ателиета. Условно наречени ателиета, защото въображението и фантазията в тях нямаха граници – от литературни мозайки за Яворов, през забавна математика – до “Кавалерът” – предизвикателно шоу за избиране на кавалер за бала. Зали за четене, пеене, забавни игри, ретро ателиета. “Силата на човека е в мисълта му” – каза Алек, водещият в ателието “Силата на мисълта” – знаково заглавие за всичко, което се случи на празника.

В частност – всеки, който посети това ателие, бе поставен от водещите в ситуация да погледне себе си и другите отстрани, да се замисли за психологическите избори, които прави. “Ако човек мисли право – може да стане по-красив.” – обясняваха водещите. Ако човек мисли право, може за ден да преобрази света, в който ежедневно пребивава, и да го направи интересно място. Да опита да разпознае другите чрез интересни игри и провокации. Да се пренесе в друга епоха – в епохата на Лора и Яворов попаднаха посетителите на ретро ателието, които се преоблякоха, следвайки модния стил на Лора. С шапките и аксесоарите на стила от миналия век.

Друга шапка скроиха в залата “Шапка” – два отбора разпознаваха думи, с провокация към общата култура и към мисълта на избралите ателието. В ателието “Откриване на съкровища” отговаряха на въпроси за училището и редяха пъзели. Забавната математика се оказа математика на въображението. Време за скрабъл – залата бе препълнена и игрите, и местата не стигнаха. Зали за тихи игри и спомени за времена, в които нямаше телефони. Караоке. Танци. На голям интерес се радваше ателието Аctivity day, в което четири отбора се състезаваха да отгатват думи на английски – с жестове, с думи, с рисунки. Логично Сам, учителят от Америка , бе желан партньор във всеки отбор и бе много артистичен при представянето на думите. Не му отстъпваха и учениците, които показаха високо ниво на владеене на езика. Докато в стаите ученици и учители се предизвикваха, забавляваха, мислеха, състезаваха, на първия етаж се извиваха хора и музикални изпълнения. На втория имаше няколко къта за снимки. “Графити” – това бе мястото, където всеки да напише това , което иска.

Пожелания имаше всякакви – от “Който е узрял да танцува, той е узрял и да се влюби” до пожелания към бъдещите поколения яворовци. Сред тази пъстра мозайка от предизвикателства естествен остров на интерес бяха местата, където се говореше за Яворов. “Една дума” – вълнуваща мозайка по писма и стихове на Яворов , която представи драмата на писателя с Мина и Яворов; “По дирите на Яворов” – експресивно четене на негови творби; Състезание по творчеството на Яворов в три кръга и два отбора. И възможността чрез метода “Ентропия на думите” да се доближиш до писмата на поета, като ги прочетеш и по тях съставиш свой текст…

Всеки от учениците можеше да избира с коя стая да пътува във времето и пространството, като за целта разполагаше с паспорт и за всяко включване получаваше стикер. И накрая всички се събраха в последната стая – “Кавалерът”, където със състезания дванадесетокласниците си избираха кавалер за бала. Какво се случи там, си остана тайна за нашия репортерски екип. Защото интересът бе толкова голям, че опашката от зрители се извиваше в коридора и беше…на два етажа…Журналистически късмет имаше само нашият фоторепортер, който успя да улови някои от моментите в тази зала.

Един необичаен празник в Езикова гимназия 22.март е Денят на Езикова гимназия. Училището пази спомени за много силни и…

Posted by Езикова гимназия "Пейо Яворов" – гр.Силистра on Tuesday, March 22, 2022

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе