Силистренка с общинарска кариера в София обмени в Белгия опит за работа с бежанци

Надежда Бобчева, чиято политическа и общинарска кариера започна в Силистра, в момента е зам.-кмет на Район „Оборище“ в София. Тези дни бившата в Силистра общинска съветничка в два поредни мандата се завърна от Белгия и за участието си там във форум по актуалната тема за работа с бежанци сподели в профиал си във Фейсбук. В поста й се казва: „В резултат от натрупания опит на Район „Оборище“ към Столична община, получих покана за участие в обмен по проект UnionMigrantNet and Cities Together for Integration #UMNet, който се проведе в периода 14-18.03.2022 г. в гр. Лиеж (Белгия). Белгия е страна, в който интеграцията на мигранти и бежанци се прави повече от 30 години, а гр. Лиеж е от най-добрите примери. Интересен факт е, че в него всяка седмица има 200 новопристигнали бежанци и мигранти, като към момента са представени 60 националности и се говорят 410 различни езици.

В резултат от натрупания опит на Район „Оборище“ – СО, получих покана за участие в обмен по проект UnionMigrantNet and Cities Together for Integration #UMNet, който се проведе в периода 14-18.03.2022 г. в гр.Лиеж (Белгия). Белгия е страна, в който интеграцията на мигранти и бежанци се прави повече от 30 години, а гр.Лиеж е от най-добрите примери. Интересен факт е, че в гр.Лиеж всяка седмица има 200 новопристигнали бежанци и мигранти, като към момента са представени 60 националности и се говорят 410 различни езици. Основен фокус на дебатите беше интеграцията на мигранти и бежанци на пазара на труда. Това не ни спря да коментираме и други теми, като възможността за подобряване и разширяване на услугите на местните и регионалните власти, както и в НПО сектора; финансовата помощ, езиковото обучение, курсовете за придобиване на квалификация и работа с местната общност; достъпът до жилищно настаняване. Специална тема бе и растящият брой украински граждани.

Имахме възможност да се срещнем с представители на различни организации, сред които синдикатът FGTB, неправителствените организации CRIPEL, F41 association, Le Monde des Possibles и др., които предоставят различни услуги за бежанци и мигранти. Делегацията посети Център за лица, търсещи закрила, управляван от частна фирма, на която са делегирани държавни дейности. В нашата делегация бяха също представители на КНСБ, БСБМ, СНЦ „Каритас“, Асоциация за развитие на София, Институт за социални и синдикални изследвания, Столична община. Проведохме и протоколна среща с Уили Демайер, кмет на град Лиеж“.

Йордан Георгиев

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе