18 ПТП-та през януари на територията на ОДМВР-Силистра

Снимка: МВР

За периода 01.01.2022 г. до 31.01.2022 г. на територията на ОДМВР-Силистра са настъпили 18 бр. ПТП, като за същия период на 2021 г. са 33бр. ПТП. За това съобщиха от пресцентъра на ОД МВР-Силистра. Тежките ПТП от всички пътни произшествия за периода 01.01.2022г. до 31.01.2022г. са 7 бр., като за същия период на 2021г. са 1 брой. Налице е намаление на всички ПТП за 2022г. с 15 броя и увеличение на тежките ПТП за сравняваните периоди на 2022г. и 2021г. с 6 броя. Ранените лица за периода 01.01.2022г. до 31.01.2022г. са 11 лица, като за същия период през 2021г. е ранено 1 лице, т.е има увеличение по линия на ранените лица за 2022г. с 9 броя. За времето от 01.01.2022г. до 31.01.2022г. е реализирано едно ПТП с едно загинало лице, като за същия период на 2021г. не е допуснато ПТП със загинало лице.

Отчита се увеличение в три от показателите, характеризиращи пътнотранспортния травматизъм, а именно увеличение на тежките ПТП, увеличение в броя на ранените и увеличение в броя на убитите лица през м. Януари на 2022г. в сравнение със същия период на 2021г. През разглеждания период на 2022г. –месец Януари, броят на тежките ПТП са с местоизвършване само и единствено в извън населено място, а именно 100%. Същото обстоятелство е и за периода от 01.01.2021 г. до 31.01.2021г. въпреки, че е реализирано едно единствено ТПТП с едно ранено лице.

След анализ на допуснатите тежки ПТП през месец Януари 2022г. се установи, че в 6бр. от 7бр. реализирани такива, е участвало само и единствено 1бр.МПС, както и при две от тях е установено, че водачите на МПС са били под въздействието на алкохол с определена концентрация над 1.2 промила.

По вида на ПТП-та, горепосочените обстоятелства и факта, че всички допуснати ТПТП са в извън населено място може да съдим, че основната причина за допускането им е несъобразена или висока скорост, употреба на алкохол от водачите на МПС, неправилно изпреварване и в цялост неспазване правилата за движение. В тази връзка следва да се планират и реализират СПО с тематика „Контрол на максимално разрешената скорост на движение“ и СПО с тематика „Контрол над водачи на МПС употребили алкохол или НВ.

Възрастови особености на пострадалите при ПТП лица

От направения анализ за допуснатите ПТП през м. януари 2022г. на територията на област Силистра се установи, че в допуснатите ПТП няма пострадали лица на възраст от 0 до 18г., както и няма пострадали лица над 65-годишна възраст. С цел подобряване безопасността на движение и намаляване броя на ПТП-та, ранени и убити на територията на ОДМВР-Силистра, ежемесечния анализ на пътната обстановка е основание да се актуализират маршрутите, установъчните пунктове и точките за контрол на екипите, осъществяващи контрол на пътното движение, като се поставя акцент на най-уязвимите пътни участъци, местата с интензивен трафик и тези с допуснати пътнотранспортни произшествия.

Контролните органи по безопасност на движение по пътищата ще следят за състоянието на пътя и пътните принадлежности и издават писмени предупреждения, сигнални писма или разпореждания до собствениците на пътя или администрацията, управляваща пътя и до фирмата, поддържаща пътния участък за отстраняване на установените неизправности по тях.

След изготвяне на анализ на пътнотранспортните произшествия за дадения период, информацията следва да се предостави на държавни органи, общини, обществени организации и средства за обществено осведомяване.

Усилията за идентифициране на местни проблеми в т.ч. проблемни участъци и решаването им да се осъществи на заседания на областни и местни комисии за обществен ред и сигурност с активното участие на служителите от ОДМВР Силистра, участници в тези комисии.

Пред контролните органи стои като ежедневна задача увеличаване дейността на контрол на скоростните режими с мобилни камери TFRM-1 и СПУКС.

С цел обхващане контрола на движение в цялата област е увеличен броя на СПО, съвместно със служители на „ТП“ в РУ вмалките населени места с тематика „Контрол и подобряване безопасността на движение на пътя“.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе