Художествена галерия – Силистра чества двоен празник през 2022

На 3 март Художествена галерия-Силистра чества двоен празник – 50 години от както е създадена галерията и 130 години от построяването на самата сграда. Утре, 2 март от 10.30 часа в галерията със съвместна изложба между дружествата на художниците от Силистра и Добрич ще се отбележи официално празника. Това каза на вчера на пресконференция Йордан Колев, директор на културната институция.

„На времето градът ни е бил съвсем малък, някъде около 13 хиляди души, различни етноси са живели в града. Въпреки това голямото желание на живеещите в града е да построят Педагогическо училище в Силистра. Поканили много известен австрийски архитект за онова време, който с проекта си да направи така, че да направи сграда от нов тип. Сграда, подчинена на законите на красотата. Сградата е започната да се строи през 1890 г. 1892г. първите ученици влизат в училището и се дава началото на педагогическото образование в Силистра. Тодор Живков открива галерията с подредена изложба около 200 картини, скулптури, живопис и графика“, допълни Колев.

„През времето, когато аз съм директор, вече 8 години галерията е провела над 150 изложби. Всяка година около 30 изложби, макар че последно време сме наказани от коронавируса, но правим каквото е възможно. Имаме над 250 мероприятия в галерията – представяне на книги, концерти и т.н. Направихме концертна зала, хранилища, разширихме изложбената площ на галерията. Получи се една галерия от съвременен тип“, подчерта Колев.

“Галерията работи за увеличаване фонда с нови картини, но нови книги много трудно се получават, защото държавата вече не е меценат на изобразителното изкуство. Ние събираме най-вече от дарения. Постъпиха големи дарения от наследниците на художниците Георги Жеков, Ильо Станчев, Йордан Господинов, Петър Чаушев, 15 творби от дъщеря та на Йорданка Чаушева и т.н. Това са над 80 картини, самата община също ни е дарител. Фондът на самата галерия наброява около 1600 творби. Работим много и за реставрирането на самите картини. Фондът ни е много стар. Голяма част от картините са от преди 80-те години на миналия век. Голямо е дарението на Мирчо Якубов, който е подарил колекция от японски гравюри от 18-19 век, които са много ценни за Художествената галерия“, каза още Йордан Колев.

Художествена галерия-Силистра чества двоен празник – 50 години от както е създадена галерията и 130 години от…

Posted by Общинско кабелно радио "Силистра" on Tuesday, March 1, 2022

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе