В резиденцията на Доростолска епархия по покана на митрополит Яков бе проведена делова среща с областния управител

В резиденцията на Доростолска епархия по покана на митрополит Яков бе проведена делова среща с областния управител Катя Кръстева. С нея бе продължена традицията духовният водач на епархията да обсъжда актуални за момента въпроси от светски и от църковен характер с представители на държавната власт в областта. В срещата участваха заместник-областният управител Минчо Йорданов, отец Добри Чаков – протосингел на епархията, както и двама епархийски съветници – Цветана Цанова от Доростолска епархия, и монахиня Домника от Пловдивска епархия.

Домакинът и неговите гости се обединиха около становището, че административната и духовната власти имат общ знаменател в лицето на човека в частност и на народа като цяло. Изразена бе увереност, че и занапред ще продължи взаимната работа на областния управител и на митрополита, както е било през последните 20 г. след възстановяване на епархията с център Силистра. Защото и за двете страни е важно да няма притеснителни моменти в общуването по причина на политическо представителство, както и разделителни линии по повод етнос и вероизповедание.

Споделено бе виждането, че и за двете институции е най-добре в тях да има административна приемственост, за да продължат дейността си още по-успешно, благодарение на опита на досегашния актив и на ентусиазма на новите ръководители и служители. От страна на митрополията бяха потвърдени някои намерения, свързани с разширяване на кръга от богослужения от страна на отците. Една от тях е готовността да бъде осъществена идеята „подвижен престол“ с публични църковни служби в древните християнски манастири в Сухоречието, намиращи се на териториите на общините Алфатар и Кайнарджа.

Този нов подход се смята, че би бил полезен за популяризиране и на св. Андрей, подобно на съседна Румъния, за да бъде развит в региона на Силистра поклонническият туризъм, където той е бил преди векове. А във връзка с него било належащо някои институции – Областна администрация, няколко общини и др., да създадат мащабен проект, помощ за който да окажат и историците, обединявайки се върху общи теми.

Наскоро на среща в Разград е обсъдено намерение това да се случи дори в рамките на целия Северен централен район, част от който е и Силистра. В този смисъл е желанието на Доростолска епархия да бъде изграден посетителски център, обединяващ музей на налични възрожденски икони, преминали през реставрация; мощи на 2 360 светци мъченици, съхранявани в епархията, както и „свидетелства“ от борбата за възстановяване на епархията през 90-те години на миналия век.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе