Силистренски историк в „История.БГ“ на БНТ по темата „Трите Българии“

Снимка: БНТ

Силистренският историк и автор на книгата „Добруджанското деспотство“ (Към политическата, църковната, стопанската и културна история на Добруджа през ХІV век) проф. дин Георги Атанасов – директор на археологическия музей към Регионален исторически музей Силистра, участва на 7 февруари т.г. в „История. БГ“ – единственото по рода си предаване в БНТ.

В дискусията, свъэрзана с лежащите между р. Дунав и Черно море три Българии – Търновско царство, Видинско и Добруджанско деспотства, той бе заедно с колегите си проф. д-р Пламен Павлов от Великотърновски университет и с доц. д-р Георги Николов от Софийски университет.

И всичко това в рамките на края на 14 и началото на 15 в., време на религиозни ереси, на действия на самостоятелни полусамостоятелни владетели – както в Европа, така и в днешните български земи. „Знаете ли, че при своя залез непосредствено преди падането под османско владичество, българската държавност е представена от поне пет основни български държавни формации? Техните столици са Търново, Видин, Калиакра, Прилеп и Велбъжд“ (анонс на предаването).

Йордан Георгиев

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе