Изложба на автентични оръжия от Руско-турската освободителна война в Регионална библиотека „Партений Павлович”

На 10-ти февруари Силистра ще отбележи 144 години от освобождението на града от османско робство. Регионална библиотека „Партений Павлович” посвещава на тази дата и на 3-ти март, Националния празник на България, изложба под надслов „Освобождението”.

Експозицията включва освен документи от библиотечните фондове, и автентични оръжия, използвани по време на руско-турската освободителна война /1877-1878г./ и от времето на хайдушкото движение по българските земи. За празничната изложба оръжията са предоставени от Валентин Петков – Национално движение „Традиция” – Русе. Показани са образци на огнестрелно и хладно оръжие в армията на Османската империя, от една страна, и руската армия и българското опълчение, от друга страна.

Интересни експонати са револверите „Смит Уелсън” – 1869г. и „Върнан”, произвеждан в Белгия в 1865 година. Първият е бил на въоръжение в офицерския и старшинския състав на руската армия и конната сотня на българското опълчение, а вторият е разпространен в европейските армии по това време.

Изложени са и образци на хладно оръжие, представящо част от въоръжението на руската и турската страна: саби, ятагани, ками. Сред тях е руската сабя, която е била подарявана на проявилите изключителен героизъм на бойното поле. Сабята е украсена с красиви орнаменти и надписи ”За храбрость” и „С нами Бог”. Интересна е и парадната турска сабя с отличителните знаци на турската армия.

В изложбата са показани и оригинална руска шапка, хайдушки калпак, паласка за патрони, изработеният в Русия и донесен с руските войски кръст. Акцент са и гражданските и военни ордени, посветени на годишнини от Руско-турската освободителна война.

Тематичните табла представят снимки на събития и личности, свързани с борбата за освобождение.

Част от изложбата е посветена на годишнината от гибелта на великия идеолог, стратег и организатор на българската национална революция Васил Левски. Представени са копия на документи и писма, в които са отразени идеите на Апостола на свободата за освобождението и възобновяването на българската държава. Изложен е и портретът на Васил Левски, нарисуван от местен художник и подарен на Регионална библиотека „Партений Павлович” от Валентин Петков.

Снимки и кратки биографични бележки напомнят за героизма и на опълченците от силистренския край – Русан Чамурджиев, Велико Скуртолов, Лефтер Арнаудов и др. Представени са и оригинални записки на историка Аврам Василев за срещата му с Тодор Костов – опълченец от Силистра. Изложена е снимка на юбилейна чаша, подарена от руския император на храбрия опълченец през 1908 година на тържество на връх Шипка. Сребърната чаша е високо отличие, украсена е с монограма на император Николай II и името на Тодор Костов.

Изложбата може да бъде разгледана до 15 март 2022г. в РБ ”Партений Павлович” – 1-ви и 2-ри етаж.

В Регионална библиотека „Партений Павлович” е подредена изложба на автентични оръжия от Руско-турската освободителна…

Posted by Регионална библиотека "Партений Павлович" – Силистра on Tuesday, February 8, 2022

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе