Археологически екипи се натъкват на значими разкопки в Силистра

„Общо четири археологически екипа са сформирани съответно два от силистренския исторически музей, както и екип на великотърновския университет под ръководството на доц. Олег Александров, както и екип от разградския музей“, това каза проф. Георги Атанасов пред Общинско радио по отношение археологичните проучвания, които текат на територията на Силистра. Вече са намерени стени на римски сгради, благодарение на един от екипите. Според Атанасов са открити и довеждащите водопроводи от два центъра.

„До този момент паметниците, които са открити имат повече експедиционна стойност, което има и съответната процедура по тяхното съхранение“, сподели Атанасов и каза че по отношение на откритата наскоро римска пещ има решение на министъра тя да бъде съхранена и консервирана защото това е най голямата римска пещ откривана в българските земи, която според проф. Атанасов има висока експозиционна стойност. Според Атанасов за да се съхрани откритата пещ ще са нужни поне 200 000 лева.

„Имаме идеи какво и как да се направи, но както казва Наполеон, каквото и да си говорим става дума за пари“.

Изискването на Олег Александров е ако ще се съхранят новите разкопки то е необходимо полагането на тръбите по водопровода да заобиколят археологичните разкопки.

„Това е структура с огромна научна стойност, но експозиционната и стойност е малка, единствено чрез маркиране тя ще остане в историята“, каза още доц.Александров.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе