С няколко дарения ЖС „Екатерина Каравелова“ подобри условията за живот в услугата „преходна къща“

Български фонд за жените е организира нов Фонд за набиране на средства за превенция и борба с домашното насилие и насилието над жени и подкрепи организации, които работят с жертвите на насилие и управляват кризисни и консултативни центрове в цялата страна. Предложението е след проучване на нуждите, проведено през 2021 г.

През м. декември м. г. Сдружение „Екатерина Каравелова” – Силистра получи дарение от Фонда в размера на 10 000 лв. Средствата ще се използват целево за ПСР тестове и медикаменти, дрехи и вещи от първа необходимост и др. Основното перо обаче в размер на 7 000 лв. е за газификация на Преходна къща „Резилианс”, разходите за която не се покриват от делегирания бюджет на услугата „Кризисен център“, управлява от Сдружението. Настаняването в преходната къща се налага, когато жена, потребител на Кризисен център, не е успяла да си осигури квартира или собствено жилище за себе си и своите деца, поради липса на трудова заетост или недостатъчно заплащане на работата, която извършва.

Преходната къща е обзаведена и оборудвана за поддържане на домакинство, но потребителят поема разходите за консумативи – вода и електроенергия, както и сам се грижи за своята прехрана, почистващи препарати и др. Помещенията се отопляват с радиатори, затопляни от електрически водогреен котел, а токът е на промишлени цени. Това води до изключително големи разходи за отопление през зимния сезон, които се оказват непосилни за настанените потребителки.

С цел подобряване на битовите условия в преходната къща Сдружение „Екатерина Каравелова” инициира благотворителната кампания „Заедно сме по-добри”, в рамките на която бяха събрани близо 1 500 лв. Кампанията се организира всяка година от организацията в рамките на т.нар. 16 дни за борба с насилието над жени и домашното насилие.

Средствата бяха използвани за ремонт на преходната къща и за оптимизиране на енергийната й ефективност. През м. януари 2022 г. ремонтът приключи, като изпълнението на строително-ремонтните дейности са реализирани безвъзмездно от местна силистренска фирма – дарител.

Друго дарение, което Сдружението получи миналия месец, е в размер на 3 182,50 лв., набрано като средства в рамките на благотворителен базар „Книга за надеждата”, дело на „Неделчо Карагенов и приятели“ в навечерието на Коледа. Част от средствата са използвани за оборудване на компютърни конфигурации, които организацията предостави на ученици – продължение на инициативата „Подари компютър на дете”, стартирала в края на 2020 г., и достигнала до близо 70 потребители от цялата област.

По този повод през есента на 2021 г. по предложение на Областна администрация Силистра Женско сдружение „Екатерина Каравелова“ получи награда в една от категориите в конкурс на Държавна агенция за защита на детето.

Автор: Йордан Георгиев

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе