Регионална библиотека „Партений Павлович” ще посреща своите читатели в обновени пространства

„За всяка библиотека е много важно тя да бъде добро пространство за хората и книгите, а качественото библиотечно обслужване е в зависимост и от доброто обзавеждане на библиотеката. Тези идеи бяха водещи, когато решихме да направим дълго отлагания ремонт на два от най-посещаваните отдели в библиотеката – Книгозаемане и Детски отдел. Това сподели за Общинско радио-Силистра, в.и.д.Директор на Регионална библиотека „Партений павлович“ Силистра.

„Промяна беше наложителна, особено в „Книгозаемане”, защото там ремонт не е извършван от строежа на сградата преди почти 60 години. Помещението, в което се намира отдела, имаше необходимост от освежаване на стените, смяна на осветлението, основно почистване на подовата настилка, поставяне на щори, които да предпазват библиотечните документи от слънчевите лъчи, смяна на старите библиотечни стелажи и работни бюра“, посочи Раева.

„Успяхме да се справим с всички дейности, като през това време се стараехме да обслужваме читателите качествено, въпреки ограничените възможности за достъп до целия библиотечен фонд. За съжаление, някои от ремонтните дейности се нуждаеха от повече време – полагане на боя, изцикляне и лакиране на паркет и т.н., но резултатът от ремонта заслужава времето и усилията, които му отделихме. Библиотечната обстановка е по-приятна – старите зали се превърнаха в уютни помещения със съвременен дизайн“, допълни Раева.

„Върху оформянето на библиотечното пространство оказва влияние и библиотечното обзавеждане. Новите библиотечни стелажи и бюра са в светли цветове, съчетани хармонично с обстановката. По идея на библиотекарите от отдел Книгозаемане бяха изработени красиви библиотечни стелажи, които допринасят за подобряване на визуалната информация. Върху тях ще бъдат аранжирани новите постъпления във фондовете, тематични лавици, послания към читателите.

Освен естетическите подобрения, целта на ремонта е и по-добрата функционалност. Предвиждаме и читателски места, където ще бъде удобно потребителите да разгледат и изберат своите четива“, каза Галина Раева.

„Искам да благодаря на колегите, с чиито труд се осъществиха промените. Работата, която извършиха е огромна – пакетиране на книгите, изнасяне, демонтиране на мебели, компютърна техника, почистване на помещенията, отново пренасяне и нареждане на фонда и т.н. Благодаря и на читателите – въпреки че ремонтът беше свързан с неудобства при изпълнението на някои от читателските заявки – всички потребители посрещаха с търпение и разбиране временните затруднения. Надяваме се, че новата визия ще допринесе Регионална библиотека – Силистра да бъде още по-приятно място за всички, които ни посещават“, каза в заключение Галина Раева.

Галина РАЕВА: „Регионална библиотека „Партений Павлович” ще посреща своите читатели в обновени пространства“„За всяка…

Posted by Общинско кабелно радио "Силистра" on Thursday, January 27, 2022

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе