Вижте временните имунизационни пунктове в област Силистра

От РЗИ-Силистра информират гражданите какво е важно да знаят желаещите да си поставят бустерна доза от ваксината на Janssen срещу COVID-19.

Ваксините предпазват от тежко протичане на заболяването, хоспитализация и летален край. Бустерна доза от ваксината на Janssen може да бъде приложена и след завършван ваксинационен курс срещу COVID-19 с иРНК ваксините на Pfizer/BioNTech и Moderna. В тези случаи интервалът за прилагане на бустерната доза е 3 месеца.

В Регистъра за ваксинация срещу COVID-19 вече е създадена функционалност, която позволява въвеждане на поставена бустерна доза от ваксината на Janssen. Това означава, че след ваксинация гражданите получават веднага своя Европейски цифров COVID сертификат.

Припомняме, че иРНК ваксина (на производителя Pfizer/BioNTech или на Moderna) може да се поставя като бустерна доза след завършен ваксинационен курс с иРНК или с векторна ваксина (на AstraZeneca или на Janssen) не по-рано от 3 месеца след завършения ваксинационен курс.

Министерство на здравеопазването и Експерет консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката препоръчват преболедувалите COVID-19 да се ваксинират с пълна имунизационна схема не по-рано от 3 месеца след лабораторно потвърждение на диагнозата. При лица, заболели от COVID-19 след прилагане на първа доза от ваксините с двудозов режим на имунизация, втората доза ваксина се поставя не по-рано от 3 месецa след потвърждаване на диагнозата.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе