Чехия въвежда задължителен PCR тест за пристигащите в страната

Във връзка с ограничаване на разпространението на коронавируса чешките власти налагат от 27 декември 2021 г. задължителен PCR тест за всички пристигащи граждани в страната. Той трябва да бъде направен до 72 часа преди влизане в Чешката република, като новото изискване няма да се прилага при пътници, които са си поставили бустерна доза ваксина против COVID-19.

От българското посолство в Прага уточняват, че за деца под 12 години не се прилагат каквито и да е ограничителни мерки.

Остава изискването за попълване на електронен формуляр на пътуващия и да го представят при поискване на граничния пункт. Формулярът може да бъде открит на следния интернет адрес: https://plf.uzis.cz/.

Подробна информация за правилата за влизане в Чешката република и изключенията от тях може да бъде намерена на сайта на МВнР в рубриката „Коронавирусът – как да пътуваме“:

https://www.mfa.bg/bg/covid19map/Europe/Czech%20Republic

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обръщат към българското посолство в Прага на следните телефонни номера: +420 222 212 011; +420 222 211 258, както и на дежурен телефон в извънработно време: +420 774 790 991. Сигнали може да се подават и на имейл адреса на посолството: [email protected].

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе