Общински съветник от Тутракан преизбран начело на ННЕК ЮНЕСКО в София

В проведеното общо събрание на Национален научен експедиционен клуб (ННЕК) ЮНЕСКО, с което завърши отчетният и изборен цикъл, общинският съветник от ОбС Тутракан Кристиян Калчев бе преизбран за председател на организацията. Той ще работи в мандат 2021-2026 г. с главен секретар Георги Гълъбов. В гласуването са участвали 2 822 членове от 3 115 с право на глас, приели и отчета на Управителния съвет за изминалия 6-годишен мандат, с уточнението, че той е бил удължен с една година поради извънредната обстановка. Общият обем на отчета е 288 страници и ще бъде свободен за разглеждане в сайта ни www.nnek-unesco.org.

От публикация във Фейсбук-профила на организацията, създадена да развива дейности в областите „образование, наука и култура“, разбираме, че през изминалия период са проведени 38 студентски научни експедиции в страната с общо 206 студенти, участвали в тях, включително в 6 международни в Русия, Мексико и Гърция. Отчита се също, че е имало 42 обучения и семинари за студенти.

Обществеността е уведомена също, че е учреден Национален център за дигитализация на културно-историческото наследство с ръководител доц. д-р Тошо Спиридонов, издал 4 научни труда по темата във вид на сборници и книги. Създаден е и Национален център за образование и култура с ръководител доц. д-р Петър Балабанов, за да стимулира ученици, културни дейци и учители да развиват извънучилищна дейност срещу проектни грантове до 10 000 лв.

И още: членове на организацията са участвали на 4 континента в над 160 национални и 80 международни научни конференции в 51 държави. Подкрепени с еднократни стипендии – най-високата е 1 600 лв., 318 студенти от социално слаби семейства. В лицето на Едуард Гешев за пръв път от 20 години е защитен нов член на ръководствата на международните организации на ЮНЕСКО. Изградени са отношения с над 700 училища в страната чрез различни кампании. Организацията разшири материалната и техническата си база, поднови оборудването и подмлади състава ни.

Автор: Йордан Георгиев

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе