Защо фалцовите покриви са едни от най-надеждните?

Всеки от видовете покривни панели и системи има своите предимства, както и недостатъци. Характеристиките им са различни, но сега ще обърнем по-голямо внимание на фалцовите. Това е специфична система от съединяване на ламаринените платна за покриване на сгради. Вариантите на монтиране са различни.

Какво е фалцова система

Това е специфична система, чрез която се свързват метални листове, които се използват за покривите на сгради или фасади. Материалът е поцинкована ламарина с покритие от полиестер. Добрата устойчивост, здравина и красив външен облик на покрива се вследствие на здравото закрепване между отделните елементи. 

Предимства на фалцовото покритие

Фалцовото покритие има много предимства, на които ще обърнем внимание. Те са важни и ще помогнат да направите своя избор, ако се колебаете дали това е идеалният вариант за вас:

  • Експлоатационният им живот е доста дълъг – благодарение на системата им за монтиране, която не изисква пирони и други подобни пособия, които ще загрозят сградата. По този начин външният вид става стилен и красив, както и много модерен; 
  • Плътността и водоустойчивостта е максимална – целостта на покривната система надеждно ще защити дома от вода и влага. Заради гладката повърхност на шева не се задържат дъжд и сняг по повърхността; 
  • Фалцовата система е подходяща за покриви със сложни геометрични фигури, което би затруднило специалистите, ако сте избрали друг начин за покриване на сградата;
  • Облицовката на фасадата с този тип листове променя изцяло облика на сградата – не е нужно да се ограничавате с един цвят. Наличието на подобен елемент допринася и за защита от непредвидените климатични промени.

Добре е да знаете още, че конструкцията на фалцовия покрив е доста по-лека, от другите системи. При този вид облицовки няма изискване за минимален наклон на покрив с ламарина. Монтажът се извършва доста по-бързо и лесно, а здраво закрепените листове създават много надеждна конструкция, която е и с високо качество.

Как се монтират

Монтажът започва след създаването на подходяща основа. Тя се изгражда обикновено от дървени греди, като не трябва да има стъпка между тях по-голяма от 0,6 мм. Трябва предварително да се измерят ламаринените листове и да се изрежат според това какви параметри са нужни. Поставят се директно върху конструкцията от дърво като се започне от средата. След това се слагат допълнителните елементи като улами и корнизи. При слагането на снегозадържателите се поставят и две скоби.

Видове фалц

Има легнали и стоящи гънки, както и единични и двойни (шлебах). Прави са вертикалните сгъвки, а хоризонталните са легнали. Единичните се използват, за да прихващат отделните плоскости, а двойните – когато има проблемни места на покрива – там, където най-често се задържа сняг или вода.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе