Наградиха книгите от Националната награда „Бисерче вълшебно 2021”, над 500 деца от Силистра гласуваха

На 11 ноември на онлайн среща се състоя официалната церемония по награждаване на книгите от Националната награда „Бисерче вълшебно 2021” за нови публикувани детски издания от предходната година. В гласуването за най-добра детска книга участваха 4223 деца от цялата страна. В деветото издание на „Бисерче вълшебно” бяха номинирани 144 заглавия в четири възрастови категории /5- 16 г./ и една за нехудожествена литература – „Нещотърсачи” /5-16 г./.

54 са книга са на български автори, а децата четоха книги 10 месеца.

В тройката градове с най-голям брой гласували деца са София / 1327/, Попово /657/, и Силистра /542/. Въпреки трудната ситуация, по-малкия личен контакт с читателите, важно е да се отбележим съдействието на учители и родители за добрия резултат от гласуване за наградата силистренски деца.

В първа възрастова категория „Откриватели” / 5-7 г. / с най-много гласували деца е книгата „Дори и чудовищата си подреждат стаите” от Джесика Мартинело следвана от книгите „Не искам да ходя на детска градина” и „Кучето детектив”.

В категория „Изследователи”/ 8-10 г ./ на първо място е „Приключенията на Зед : в гората интернет” от Зорница Христова, следвана от „Небивалици с букви от А – Я” и „Пипи: комикс”. При трета възрастова група „Мечтатели” /11-13 г/ първото място грабна книгата „Кало змея 2: Чудовищата като мен” на Милен Хальов следвана от книгите „Грешнимир и Патнислав” и „Дневникът на една проклетия”.

В категория „Майстори”/14-16г. / първа е книгата „Изпитанията на Аполон: Кулата на Нерон” от Рик Риърдън, следвана от книгите „Изгубен” на Стан и „Приказка за долната земя”. В последната категория „Нещотърсачи” / 5-16 г ./, в която могат да гласуват всички деца, първа е книгата „ Да спасим земята”от Мария Менару, с подгласни заглавия – „Защо колите не се движат с ябълков сок” и „Писмата, които никога не изпратих” на Стефи.

Екипът на РБ” Партений Павлович” благодари на всички деца, гласували в националната инициатива, на учители и родители, които се справиха с предизвикателството да спомогнат повече деца да четат и дадат своя глас в „Бисерче вълшебно 2021”!

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе