25 години от създаването на Фондация програма „Достъп до информация“

На 23 октомври 2021 се навършиха 25 години от създаването на Фондация програма „Достъп до информация“. За тези години неотклонно следваме мисията да спомагаме за упражняването на правото на информация. Застъпваме се за подобряване на състоянието на достъпа до информация в България чрез наблюдение на практиките, изготвяне на становища и участие в дебати, предоставяне на правна помощ, водене на стратегически дела. Окуражаваме упражняването на правото на достъп до информация чрез образователни кампании и кампании за повишаване на познатостта.

В резултат на четвърт век неотклонна работа, неизменна позиция в защита на правото на достъп до информация, прозрачността и отчетността на управлението, днес ПДИ е разпозната като модел за обществено доверие, като Консултативен център за прозрачност. Участието ни в международни мрежи и инициативи за по-високи стандарти в областта, както и за споделяне на застъпнически опит, бяха пример за много колеги по целия свят да отстояват каузата на достъпа до информация. Благодарим на всички колеги, партньори, съмишленици, приятели и на нашите координатори в страната, за дългогодишното сътрудничество и подкрепа!

Юбилейно: http://www.aip-bg.org/publications

Четвърт век застъпничество за достъп до информация в България. Спомени (фото), свързани със Силистра и нейни застъпници за достъп до информация. Нравствената вибрация и стремежът към истината, които винаги са съществували в човека, чрез ПДИ имат своята институция.

Бивши и настоящи координатори за юбилея на ПДИ:

Йордан Георгиев, областен координатор за област Силистра в периода 2001-2012 г., носител на наградата „Координатор на 2010 г.: „25 години ПДИ – все едно сме направили в различно темпо по 25 мигвания едно след друго и едновременно с това, като че ли е минала цяла вечност. В началото бе надеждата, че ще бъдем потребни ударно и за кратък период, защото имаше вяра как всички веднъж и завинаги ще разберат за какво иде реч. Но не би! Животът ни наложи своите извечни повели – през известно време да се връщаме в първи клас, за да започваме обучението отначало. Интернет междувременно промени много от посоките и възможностите за общуване с институциите. Важното е, че ПДИ остана вярна на себе си – да наблюдава изтънко процесите, да съблюдава стриктно и безпристрастно спазването на ЗДОИ, неуморно помагайки на всички, тръгнали да постигнат вездесъщата цел – администрацията да стане по-прозрачна и нейната връзка с обществото да е с всеки изминат ден все по-невидима, т.е. възможна и осъществима. За много години, ПДИ! Борбата продължава, хоризонтът е далече, но важното е, че го виждаме във все по-ясни очертания“!

Калина Грънчарова, Тутракан, настоящ областен координатор на ПДИ за област Силистра: „Четвърт век измина от деня, в който в България стартира с активна дейност Програма Достъп до информация. Време, в което тя се превърна в незаобиколима институция с мисията си за подобряване на достъпа до информация и така прави живота – политически или обществен – открит и прозрачен. Поздравление за екипа! Продължавайте неотклонно да следвате поетия верен път, защото надеждата на много българи е във вас! Честит юбилей!“.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе