МВнР отговаря за организацията на 760 секции зад граница

Министерството на външните работи, както и досега, прави всичко възможно при организирането на изборите зад граница да бъде гарантирано конституционното право на глас на всички български избиратели в чужбина. В същото време МВнР се сблъсква с редица предизвикателства при подготовката на вота за президент, вицепрезидент и за Народно събрание на 14 ноември 2021 г. зад граница, сред които най-голямото е изпращането на бюлетините, изборните книжа и машините за евентуален втори тур.

Това заявиха ръководителите на Работна група „Избори“ в МВнР Иван Кондов и Калин Анастасов на брифинг за медиите.

„По организацията на тези избори работим със същия екип, с който организирахме изборите през април и през юли. Натрупахме сериозен опит. Всеки път се изправяме пред нови и много по-големи предизвикателства, надявам се и този път да ги преодолеем без проблеми“, заяви Иван Кондов, председател на РГ „Избори“ и постоянен секретар на МВнР.

Най-голямото предизвикателство пред МВнР сега е евентуалното провеждане на втори тур за президентските избори – след промяната на Изборния кодекс и увеличаването на броя на секциите, за втори тур ще трябва за много кратък период от време да бъдат изпратени отново бюлетини и евентуално нови машини. Според анализите на министерството, ако МВнР не получи машините и бюлетините до 16 ноември сутринта, доставката им навреме и навсякъде ще бъде много трудна.

Прогнозни данни на МВнР сочат, че на изборите на 14 ноември 2021 г. сънародниците ни в чужбина ще могат да гласуват в 760 секции в 68 държави– с 296 секции повече от изборите през април 2021 г. и с 22 по-малко от тези през юли.

„МВнР отговаря за организацията на около 760 секции – повече от всяка една районна избирателна комисия в България. Нашата територия на отговорност е от Нова Зеландия до Сан Франциско в САЩ, от Буенос Айрес в Аржентина до Трьомсьо в Норвегия, през Абуджа в Нигерия, а за тези избори за първи път разкриваме избирателна секция и в Бахрейн“, посочи Калин Анастасов, зам.-председател на РГ „Избори“ и посланик на България в Армения.

Сред другите възможни трудности в организацията на вота зад граница е формирането на СИК, свързано със срока за назначаването на членовете по предложение на политическите партии. МВнР е отправило молба към ЦИК тези представители да бъдат определени възможно най-рано, за да има време за реакция от страна на МВнР, в случай че има откази сред назначените. Във връзка с по-добрата организация на работата на СИК зад граница МВнР предлага и да предостави  техническа платформа за провеждането на дистанционно обучение на членовете на СИК от Централната избирателна комисия.

Ръководството на РГ „Избори“ още веднъж изрази благодарност към българските общности в чужбина и техните доброволчески мрежи за активността им и съдействието по организацията на вота. В МВнР са получени предложения от български организации зад граница за подобряване на процеса на организация на изборите в чужбина. Сред тях са и предложения за създаване на по-ефективни системи за комуникация в нощта на изборите, които МВнР подкрепя, подчерта Иван Кондов. За по-добра комуникация МВнР предложи и да бъде организиран в ЦИК постоянно действащ колцентър за връзка със СИК зад граница в съботата преди изборите, в неделния ден и в понеделника след вота.

МВнР отправи призив към ЦИК и във връзка с тълкуването на Декларацията по член 33 от Изборния кодекс да излезе с решение по въпроса къде може да се попълва декларацията поне ден преди провеждането на изборите. Също така, министерството води разговори с ЦИК методическите указания да бъдат публикувани възможно най-скоро и в тях да бъде качествено и подробно описан целият процес на провеждането на изборите.

За подобряване на ефективността на изборния процес зад граница ръководството на РГ „Избори“ припомни и препоръките на наблюдателите от ОССЕ на предходните избори през юли, които МВнР също споделя.

„Организирането на изборите в чужбина е изключително енергоемко и скъпо. Предвид промените в ИК и огромния брой секции зад граница, които, за съжаление, не доведоха до увеличаване на гласоподавателите, нашето виждане е, че е време да се премине към дистанционно гласуване по пощата, което е и практиката на огромното мнозинство на държави от ЕС и по света“, заяви председателят на РГ „Избори“.

Какво сочат прогнозните данни на МВнР, върху които са изградени логистичните и финансови планове по организирането на вота в чужбина?

  • Очаква се да бъдат разкрити 760 секции в чужбина, от които 649 извън дипломатическите и консулски представителства, а 111 секции да бъдат разположени на територията на мисиите ни.
  • В около 200 секции ще се гласува машинно, като според изчисленията ще са необходими около 300 машини зад граница.
  • 9 секции ще бъдат образувани в държави, в които България няма дипломатически и консулски представителства – в Люксембург, Малта и Нова Зеландия ще бъдат открити по 2 секции, а в Исландия, Сингапур и Бахрейн – по 1 секция.
  • В държавите с големи български общности очакваният брой на секциите е следният:
  • Великобритания – 136 секции, Германия – 85, Турция – 125 секции, САЩ – 55 секции, Испания – 69,                 Гърция – 32
  • Прогнозен брой членове на СИК, командировани от МВнР – 400
  • Прогнозен брой представители на задграничните ни мисии за членове на СИК – 250
  • Прогнозен брой представители на българските общности членове на СИК – 2 800

Днес в МВнР бяха получени бюлетините за вота зад граница – 1 400 000 бюлетини, а в понеделник, 25 октомври, се очаква да бъдат получени и изборните книжа. До края на идната седмица се очаква всички документи да бъдат изпратени в чужбина.

Ръководството на РГ „Избори“ изрази надежда, че МВнР ще получи и възможно по-скоро машините, тъй като организацията за тяхното изпращане е много по-сложна.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе