Силистра е победител за средна община в категория „Smart city“

Плевен, Силистра и Созопол са победителите в категорията “Smart city”. Кметът на Плевен Георг Спартански спечели приза за голяма община, д-р Юлиян Найденов – градоначалникът на Силистра за средна и Тихомир Янакиев на Созопол – за малка община. Това става ясно от информация в Kmeta.bg. Призовете връчи Никола Гечев – директор “Корпоративни продажби”- Виваком.

“Огромна чест е да сме тук и да връчим наградата „Смарт сити“. След по-малко от 30 години над 90% от населението ще живее в многомилионни градове и ще се появят проблеми с мобилността, обществения ред, образованието и т.н. Начинът това да се реши, е да се използват силите на дигитализицията. Това е нашата мисия”, посочи той.

“Наградата е задължение, което Плевен поема – да можем да надграждаме тези високотехнологични обекти, за да можем да достигнем до нивото на средните европейски градове за дигитализация и високи технологии. Това са първите крачки в правилната посока. Нашите усилия ще продължат. Всяка година Kmeta.bg прави така, че общините да представим хубавото, доброто и красивото”, заяви чрез онлайн включване зам.-кметът на Плевен Стефан Милев.

„Призът е чест за мен и екипа ми. Дигитализацията, която води до свързаност, благодарение на която обезопасяваме обстановката, води до сигурност, достъпност и т.н. Имаме видеонаблюдение в целия град. В близките населени места също ще се внедри. Имаме и проект за 8 км велоалеи със зарядни станции и GPS контрол. Станахме един от най-светлите градове в страната. Разполагаме и с проект за „умно“ паркиране и контролиране на отпадъците”, каза кметът на Силистра д-р Найденов.

Кметът на Созопол изтъкна някои от „умните“ подобрения и технологии в общината.

„Имаме свободен интернет на ключови точки в града, система, чрез която се улеснява контрола на автомобилите през пропусквателните пунктове, система за управление на паркоместата, „умно“ осветление, дигитална система за туристически услуги. Имаме 14 електронни услуги. Градът се развива в посока използване на технологии, които облекчават живота на хората, и да запълват свободното време на туристите по-приятно. Това е политика, която ще продължим. Наградата е стимул да продължим да се развиваме в тази посока”, посочи управникът на Созопол Тихомир Янакиев.

“Кмет на годината” 2021 се провежда при спазване на всички противоепидемични мерки.

Гледайте церемонията по връчване на наградите “Кмет на годината” по БНТ на 25 ноември.

Ето и победителите в останалите категории в конкурса:

КАТЕГОРИЯ „КМЕТ НА ГОДИНАТА“: Враца – Калин Каменов; Несебър – Николай Димитров; Божурище – Георги Димов.

КАТЕГОРИЯ „КМЕТ НА ГРАЖДАНИТЕ“: Перник – Станислав Владимиров;  Елин Пелин – доц. д-р инж. Ивайло Симеонов; Чавдар – Григор Даулов.

КАТЕГОРИЯ „ГРАДСКА СРЕДА“: Ямбол – Валентин Ревански; Първомай – Николай Митков ; Сливница – Васко Стоилков.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе