На 14 ноември ще гласуваме на една машина и една карта

ЦИК реши, че на изборите „две в едно“ на 14 ноември ще се гласува на една машина и с една смарт карта. Разписките ще са две или една, в зависимост от това дали избирателя гласува за двата вида избори или само за единият.

Комисията прие и как ще се визуализират екраните на устройството, така че да се направи избор дали вотът ще се упражни едновременно за президент и вицепрезидент и за народни представители или само в един от двата избора.

Ако три минути след стартиране на гласуването избирателят не предприеме действия по избор, той  ще бъде подсетен с текст, че трябва да натисне някой от бутоните на екрана.

След активирането на машината със смарт картата за гласуване ще се визуализира екранен надпис „Посочете в кои избори ще гласувате“, отдолу бутон „Потвърдете“, като ще се избират три бутона. Първият е за избор две в едно, вторият за избор на президент и вицепрезидент, третият за избор на народни представители. Долу на екрана вдясно ще има друг бутон в синьо  с надпис „Потвърждавам“. След натискането му се зарежда втори екран за гласуване, обясни говорителят на ЦИК Росица Матева.

На втората страница ще има три варианта в зависимост от това какъв избор е направил избирателят. Ако е избрал първия бутон, ще се визуализира на втория екран следният текст: „Вие избрахте да гласувате, две точки“, като това ще бъде в трите варианта, като при избора на първия бутон ще се визуализира текст „Избори за президент и вицепрезидент и за народни представители“. След това текста „Потвърдете своя избор“ или се „върнете назад“.

На трета страница ще се визуализира първият екран на бюлетината за президент и вицепрезидент, бюлетината ще се прелиства с бутон следваща страница и ще се преминава към следващо  гласуване.

След като сме направили своя избор, преди да се разпечата разписката или разписките, отново ще можем да се върнем назад, за да променим избора си след като направим преглед.

Отдолу ще има бутон „Промени избора“ , следващо изречение, отдолу натискаме „Гласуване“ и изчакваме разписка.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе