Броени часове до началото на крос-похода „Русенско Поломие 2021“

Текат последни приготовления на трасето от ~ 10  км за  Крос-похoда „Русенско Поломие‘ 2021“ и за почистването на битови отпадъци по маршрута.

Най-важното и най-трудното за провеждането на проявите  – подготовката на маршрутите с  разчистване на изоставената с години екопътека „Грамовец“, на „пробиването“ на обраслия до неузнаваемост път от м. Смесите до м. Писмата и ремонтът на едно от ключовите за целия маршрут мостче,  вече е история. Всичко това стана възможно  благодарение на подкрепата на Община Русе, на Pirin Hill OOД, на дарители,  в т.ч. граждани на Русе  и страната, от администрацията на Природен парк „Русенски Лом“, преподаватели – почитатели на спорта и туризма от Русенския университет. Ще добавя и активното, продължило месеци наред, участие на неколцина доброволци, организирани чрез дружество „Академик“.

ЕТО И АКТУЛИЗИРАНАТА ИНФОРМАЦИЯ ЗА КРОС-ПОХОДА

ДАТА на провеждане 02.10.2021 г. Старт на първите участници в 09,30 ч. и финиширане на последните до към 13:00 -13:30 ч.

(Изказваме благодарност на членовете  на ловната дружинка в с. Иваново, които от съображения за сигурност и безопасност отложиха от 02.  за 03.10. техния излет за откриване на ловния сезон 2021/2022 г. на местен дребен и едър дивеч и груповият лов на дива свиня.)

МАРШРУТЪТ е кръгов по поречието на реките Русенски Лом, Черни Лом и в малък участък Бели Лом със старт и финал до паркинга при главната църква „Света Богородица“ на Ивановски скални църкви. Маркиран е с лентова маркировка с основни цветове, както следва:

  • паркинг „Ивановски скални църкви“ – местност „Грамовец“, червен;
  • местност „Грамовец“ – местност „Смесиците“, жълт;
  • местност „Смесиците“ – „Писмата“- паркинг „Ивановски скални църкви, зелен.

ОРГАНИЗАТОРИ са Община Русе и СТПД Академик, съдействие оказват Студентският съвет и Университетският спортен център при Русенския университет, Pirin Hill ЕООД, Спортен клуб Ruse GO, Дирекцията на Природен парк „Русенски Лом”, Община Иваново, Спортни магазини „Яко“, ЕТ „Константин Петров – Коста“, Сдружение „Развитие на социалния капитал“ и др.

Крос-походът е част от събитията и дейностите през 2021 г. за отбелязване на 800-та годишнина от основаването на Ивановския скален манастир.

УЧАСТНИЦИТЕ в крос-похода са разделени в следните категории:

  • ГУп –(групи над 4 души, пеша);
  • СУп – семейства от 2 до 4 души, пеша;
  • ИУп – индивидуални участници, пеша;
  • ИУв – индивидуални участници с велосипеди;

Участниците трябва да са в добро здравословно състояние, позволяващо преодоляване натоварването при преходите по маршрута, да имат валидна застраховка „Злополука“ или попълнена непосредствено преди старта декларация за участие на собствена отговорност. От изключително важно значение е стриктното спазване от всички ръководители, организатори и участници на обявените противоепидемичните мерки.

ОСИГУРЕН Е ТРАНСПОРТ с автобуси до и от паркинг „Ивановски скални църкви“.

ИНФОРМАЦИЯ И ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗАПИСВАНЕ за участие на email: [email protected] и телефони: 0882 966 369, 0885 335 004.

Ще е възможно записване и непосредствено преди старта.

ПОДГОТОВКА, СТАРТИРАНЕ И ПРЕМИНАВАНЕ НА МАРШРУТА

Преди старта ръководителите на групи и водачите на семейства представят на съдийския апарат актуализирани списъци с имената на своите участници.

Всеки ръководител на група, водач на семейство и индивидуален участник получава талон, в който след уточнение със съдиите на старта се записва точния час за стартиране. Същите лица получават и картосхема на маршрута с информационно-образователен текст за Природен парк „Русенски Лом” и за скалния манастир „Св. Архангел Михаил“.

Стартирането става в часа/минутата, записани в талоните, като успешното преминаване на маршрута се удостоверява с перфорации на талоните в контролните пунктове.

Освен с бавно, с умерено или с ускорено ходене, маршрутът може да се премине с пробягване или с комбиниран ритъм на движение (по избор и преценка).

По времената за преминаване на маршрута се извършва само неофициално класиране, като отчитането на времето се прави за проверка на възможностите на участниците.

Училищата, студентските групи, клубовете, и др. сдружения, взели масово и при добра организация участие в крос-похода, както и участие в почистване на пътеките от битови отпадъци, ще бъдат отличени с купи и предметни награди.

За групите, семействата и индивидуалните участници, които ще участват в почистване на пътеките от битови отпадъци са осигурени ръкавици и чували.

За повече информация: Стефан Георгиев, СПТД Акадаемик – тел. 0882 966 369

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе