Директорът на ВиК-Силистра: Ако има ток, ще има и вода

Инж. Васил Боранов даде интервю пред общинското радио в Силистра, като сподели, че Силистра е с изцяло помпажна вода и сме зависими от електричеството.

В последно време една от основните теми на обществото е изключително високата цена на тока. Правят се всевъзможни анализи, прогнози, търсят се причините, в крайна сметка проблемът си остава. Ръководителят на силистренското ВиК инж. Васил Боранов, разсъждавайки по темата смята че за момента се справят и си плащат надлежно тока, но това е за сметка на заложените инвестиции, защото ВиК- дружествата разполагат с фонд който е определен, а в него цената е фиксирана на 102 лева и 90 стотинки, а последната цена в момента за деня е доста висока.

„Последната цена на тока за август е 281 лев и 19 стотинки – за 27 август т.г. Средната цена излиза малко по малко, но това , което установихме за предния месец, нарастването в цената е с около 61%, спрямо това , което сме плащали до сега. По мое проучване за 2019,20 и 21-ва година потреблението на ел. енергия при нас е едно и също даже има месеци когато е по малко в сравнение с предходните години, но цената постоянно расте“, сподели за Общинско радио-Силистра Боранов. Той допълва че по фактура за юли през 2019 година са платени 289 413,40 лева, през 2020 година е била 310 719, 27 стотинки, а през тази година сумата възлиза на 457 591 ,11 лева. Което в сравнение с 2019 е почти двойно.

Боранов сподели, че от дружеството са принудени чрез увеличение цената на водата за потребителите да се справят със ситуацията.

„Няма как да се намери друг начин понеже Силистра като област е с изцяло помпажна вода и така ние сме зависими изцяло от електроенергията, така на практика се получава дилемата – има ли ток ще има и вода, няма ли ток няма да има и вода“, сподели Боранов. Според него, причината цената на водата в различните региони да е различна е начина на определяне на ставката от КЕВР, а това са поредица от показатели, които трябва да бъдат изпълнени.

„Нашите региони като Добрич Разград, Силистра и Русе изцяло водата е почти помпажна и е зависима от електричеството, нямаме реки, язовири и гравитачни води и това определя цената на водата. И другият основен фактор е че на времето водопроводите са правени за по голям еквивалент жители. Т.е водопроводите са правени за повече хора в регионите, а сега те са намалели значително, но така или иначе водохранилищата, водните кули ние трябва да ги поддържаме винаги пълни защото ако се изпразнят веднъж не бихме могли да се справяме с възникналите аварии. Държим ги на ниско налягане но да са пълни“, споделя инж. Боранов и рамкира основните приоритети в работата на дружеството и в частност неговите като ръководител за предимно да се продължи поетапното и регулярно изпълнение на бизнес плана.

„До миналата година сме си покривали инвестициите на 100%, стараем се по всякакъв начин да осъвременяваме месечните възнаграждения, вдигахме заплатите малко по малко , тази година няма да успеем да вдигнем заплатите, защото токът „обра“ всичко, което беше нужно за това. Налага се даже да намалим и персонала в момента сме около 300 човека, при условие че сме получили две пречиствателни станции и трябва да са около 370 човека, намаляме, намаляме, но и без хора не може да се работи защото водопроводите са вече „на пенсионна възраст“, споделя инж. Боранов.

По време на регулярните срещи с гражданите заедно с приемните дни, по думите му най често се обсъжда и има питания, свързани с кубици, които за гражданите неправомерно се отчитат от водомерите, но за служителите в дружеството всичко е в рамките на нормалното, като се има предвид най вече от домашните течове, на които гражданите почти не обръщат внимание, но водомерите ги обхващат, от особено значение е разпределението на жилищните сгради етажна собственост, където нещата са ужасяващи, повечето от апартаментите са празни има и недобро съвестни граждани, които не си плащат месечните разходи за вода, развалените и непоправени водомери.

Боранов сподели, че в момента силистренското дружество е в процес на строителство, почти по всички проекти в това направление е получено строително разрешение.

„В Тутракан вече се работи – вътрешни и външни водопроводи, чакаме и в Силистра да започнат дейности, предполагам другия месец да започне строителство. Общо лотовете са шест, като единият обхваща три обекта – Силистра, Айдемир и Калипетрово, водопроводи и канализация, въвеждащи водопроводи в Силистра и в Тутракан вътрешна и външна канализация“ сподели в заключение директорът на силистренското ВиК дружество инж. Васил Боранов.

Инж. Васил Боранов: „Силистра е с изцяло помпажна вода и сме зависими от електричеството. Ако има ток ще има и вода….

Posted by Общинско кабелно радио "Силистра" on Tuesday, September 28, 2021

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе