Народната певица Ивелина Димова ще съчетава в Силистра диригентство и школа

Народната певица с 19-годишен стаж в Държавен ансамбъл „Филип Кутев“ София Ивелина Димова, която е родом от Силистра и в момента е сред най-разпознаваемите добруджански гласове в народната ни музика в началото на третото десетилетие на 21 век, е отскоро диригент на народния хор към Ансамбъл за народни песни и танци „Силистра“ при НЧ „Доростол 1870“. В началото на м. септември тя бе представена на новата си длъжност при завръщането си в Силистра вече с опит от наши и световни сцени, който може да превърне във възможност да предаде в своя школа в града, за да подпомогне възраждането на интереса към школуваното народно пеене.

Димова, която е майка на две деца, а нейната майка е дългогодишна самодейка в групи за стари градски песни, даде интервю за единственото в Силистра радио – Общинско кабелно радио. От него по публикация във Фейсбук научаваме: „Интересна промяна, така казват всички, неочаквана. Промените носят едно ново начало, нова надежда. Нещата, вярвам, че ще се случат по най-добрият начин, тук в Силистра. Започнахме новия сезон с ансамбъла преди две седмици. На 1 октомври стартира школа за народно пеене „Глас от Добруджа“ към ЦПРЛ – Обединен детски комплекс – извънучилищна дейност при община Силистра.

Обновяваме състава с нови певици и се надявам нещата да тръгнат в наистина добра посока. На 23 септември имаме участие (юбилеен концерт на Фолклорна група „Добруджа“ – 30 години от основаването й), следват записи, което само по селбе си е доста силно начало. Надявам се и така да върви и занапред. Благодаря на директора Гинка Вандева за поканата да стана част от екипа: каня всички дечица от Силистра, които имат желание да опитат да се занимават с народно пеене, да продължат при мен. Успехът се постига с постоянство, упоритост и вяра в собствените възможности.

От училище (бел. ред. – става дума за Средно училище „Никола Вапцаров“Силистра – някога ЕСПУ, а после и СОУ, когато имаше и специализирани музикални паралелки) спомените са ми много хубави. Истински приятелства, които продължават и до ден днешен. Пея, откакто се помня. Непрекъснато в нашето семейство винаги се е пяло на празници. Исках да ставам гъдулар, танцьор.

В работата на школата тя залага децата да се учат на автентичен фолклор, но, разбира се, трябва да се обръщаме и към съвременните тенденции, защото е хубаво да запазим традициите по интересен начин. Да се учим на любов към народното. Да имаме любов към нашия фолклор. В училище има застъпен сериозно български фолклор в учебниците. Особено от до 4 клас (семестриално завърших начална педагогика), имам поглед и в тази насока какво се изучава.

„Нека бъдем здрави и да се опазим в тези трудни времена. Да бъдем живи и здрави! Да бъдем добри хора, да бъдем толерантни, съпричастни! Животът с музика е по-приятен, по-лесен и по-розов“, каза в заключение Ивелина Димова.

Автор: Йордан Георгиев

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе