15 септември – повече от 700 000 ученици влизат в клас

Снимка: Заедно в час

Общо 706 857 ученици влизат в клас в 2357 училища в цялата страна днес. Очаква се за първи път да прекрачат прага на класните стаи 58 593 първокласници.

Обучение ще има също в 375 български училища в чужбина. В тях са записани 32 266 ученици.

В първия учебен ден са напълно обезпечени с учители седем области – Габрово, Ловеч, Сливен, Стара Загора, Търговище, Хасково и Ямбол.

Свободните позиции за преподаватели в страната са 436. Най-много незаети места има в София-град, Пловдив, Варна и София-област. Най-много се търсят педагози за детски градини, преподаватели по професии, за целодневна организация на учебната дейност, по математика, английски език и начални учители.

По искане на МОН регионалните управления на образованието актуализират своята база данни със специалисти, които са готови да се включат в системата на предучилищното и училищното образование. Става дума най-вече за  пенсионирани учители и педагози, които в момента са извън обазователната система. Ще се даде възможност също за регистрация на студенти от педагогическите специалности, които желаят да преподават по специалността, по която се обучават във висши училища.

1039 психолози са назначени в детски градини и училища, а логопедите са 793. В Регионалните центрове за подкрепа на процеса на приобщаващото образование има още 124 психолози и 129 логопеди.

В началото на новата учебна година ще бъдат осигурени и последните 40 000 устройства за ученици, необходими за обучение от разстояние в електронна среда. 15 500 лаптопа и таблета вече са поръчани по съществуващи рамкови договори и ще бъдат доставени до края на този месец. Отделно от това е обявена общесвена поръчка за 24 500 таблета, които се очаква да пристигнат в училищата през октомври т.г.

При преминаване към онлайн обучение всички ученици и учители ще имат достъп до интернет от домовете си. Училищата ще поемат таксите на децата от социално слаби семейства. Така се ще гарантира масовото включване в занятията от дистанция, ако това се наложи заради влошена епидемична обстановка.

Ако преподават онлайн, учителите ще продължат да получават допълнително възнаграждение от 30 лева за компенсиране на разходите за консумативи, включително за интернет.

През настоящата 2021 г. се възстановяват разходите за транспорт на 17 800 учители от детски градини, училища и Центрове за подкрепа на личностното развитие. Плаща се  наемът на 56 преподаватели.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе