Безопасността на учениците във фокуса на традиционната акция на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“

Традиционната акция на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“ се провежда в страната в периода септември – октомври 2021 г. Целта е да се осигури безопасност на движението на деца и ученици в районите на детските градини и училищата преди откриването и през учебната 2021/2022 г.

Дните 15 – 22 септември са обявени за Седмица на детската пътна безопасност, а Денят на превенцията – 21 септември, за Ден без загинали на пътя. През тази година на национално ниво те ще преминат под наслов „Лесно е да спасиш живот! Просто спазвай правилата!“ в контекста на Дните на безопасността на ROADPOL.

Служители на ОДМВР-Силистра вече са извършили охранителни проверки в сградите на учебните заведения и оглед на сигнализацията с пътни знаци и маркировка, уличното осветление и предпазните огради в районите около тях. Проведени са работни срещи с директорите на училищата и детските градини, Регионалното управление на образованието и местната власт за набелязване на съвместни действия за повишаване на сигурността на децата.

Създадена е организация за засилен полицейски контрол в районите на училищата, особено в началото и края на учебния ден. Ще се следи за спазване на ограниченията на скоростта и за безопасното пресичане на децата и техните придружители

Планирани са системни проверки в питейни и увеселителни заведения за контрол по спазване изискванията на Закона за закрила на детето, касаещи пребиваване на малолетни и непълнолетни в тях, както и продажба на алкохол и тютюневи изделия на деца. По график, съгласуван с РОУ, и през тази учебна ще продължи изнасянето на беседи по пътна безопасност от полицейски служители.

Статистиката сочи, че в периода от 01.01.2021 г. до 13.09.2021 г. на територията, обслужвана от ОДМВР-Силистра, са регистрирани 13 пътнотранспортни произшествия с участието на 15 деца. Няма загинали, 5 деца са леко ранени. Три от децата са участвали в автопроизшествията като пешеходци, а по 6 като водачи и пътници.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе