Областния щаб за борба с коронавируса в Силистра проведе свое заседание

В Областна администрация по покана на областния управител Ели Тодорова и с участието на нейния заместник Минчо Йорданов бе проведено заседание на Областен кризисен щаб за борба срещу коронавируса. Целта бе в контролен план да бъде проследена картината в областта, за да стане ясно дали са необходими нови мерки след заповедта на МЗ от 7  септември т.г. или е достатъчен контролът по изпълнението на разпорежданията на министъра.

Д-р Теодора Начева – директор на Районна здравна инспекция Силистра, направи преглед на състоянието, представяйки актуалните цифри, факти, аналитичните заключения и предложения на тяхна база. Тя акцентира върху два момента, имащи отношение към ситуацията. Единият е свързан с проблем, възникващ в ситуации, когато гражданин си направи тест при домашни условия и той се окаже положителен, но остава нерегистриран в РЗИ и съответно непроследим от нейните инспектори.

Другият е във връзка с дейността на общините – респективно на местните щабове, по прилагане в прецизен вид на заповедите на МЗ с цел постигане на добър планиран резултат. Коментарът конкретно по този повод е, че се наблюдава необходимост от по-голяма чувствителност както от страна на гражданите, така и на кметските екипи в населените места за съответна реакция в конкретни ситуации, имащи отношение към проблема.

„Зелен коридор“ за ваксинация в Силистра от 15 до 18 септември

Към 12 септември т.г. цифрите: общо заболели през целия период от старта на пандемията в област Силистра – 6 702 души с 433 починали, от които 132 през 2020 г. За периода 30 август – 12 септември съотношението е 275 на 100 хил. души население и засега областта е в долната граница на т. нар. червена зона (трета степен на заболеваемост). Над средните данни за областта са случаите в общините Силистра, Тутракан и Главиница, чиито представители споделиха пред участниците в заседанието своите добри практики. Посочени са две села в областта – Старо село и Падина, където има критично повече случаи.

Случаите в областта като цяло са основно в две възрастови групи: 40-64 г. и над 65 г., като е минимален броят на заразени до 19 г. Броят на ваксинираните с положителен тест е 89, а общо ваксинираните в областта са 27 471 души, като е наблюдавана лека по-висока активност в това отношение в последния двуседмичен период. Ваксини за лица, навършили 12 г., са поставени на 117 подрастващи.

В 14-дневния период са хоспитализирани 65 души с потвърден Ковид-19, което е по-малко от ¼ от общо регистрираните. В трите болници в областта са разкрити 109 легла за пациенти с коронавирус (69 в МБАЛ Силистра, в т.ч. 5 интензивни; в болниците в Дулово и Тутракан – по 20).

През периода са направени близо 500 проверки както от страна на РЗИ, така и съвместно с МВР, ОБДХ, Инспекция по труда и общинските администрации. Тези дни тематичните проверки продължават, включително във връзка със спазване на крайното работно време в графа „заведения“ и евентуално нощни клубове, ако има работещи сред тях. Работи се по създаване на Консултативен център в ДКЦ Силистра за подпомагане на лечението на заболели с коронавируса, като за целта областният управител е насрочил среща с ръководството на община Силистра относно неговото осъществяване в обозримо бъдеще.

Общото впечатление е, че натрупването на случаи в седемте общини идва от „внос“ от чужбина, от „обмен“ по време на отпуски по морски дестинации, както и в резултат от контактно общуване по време на семейни тържества – предимно многолюдни сватби в някои от общините от региона. Тревожно е, че продължава практиката в телефонните интервюта на РЗИ със заболели да се спестява информация за лицата, с които е имало контакти и примерът в село Падина е един от тях, довел до разширяване на кръга на заболелите.

Членовете на Щаба бяха уведомени от д-р Габриела Миткова – началник на РУО на МОН, че на сайта на министерството са публикувани насоките за начало на новата учебна година в първия учебен ден, както и за последващите стъпки във връзка с проследяване на развитието на ковид-ситуацията в училищата, изискващи вземане на мерки. Установено, че малко повече от 60% от учителите в областта са или преболедували, или са ваксинирани, или имат доказани антитела в резултат на скрито преминаване на болестта. Това е довело до предположението, че малка част от тях би трябвало да боледуват в близките месеци, с надеждата прогнозата да се окаже реална, за да няма срив по тази причина сред преподавателския състав.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе