Силистра отбелязва 6 септември

Днес, 6 септември отбелязваме 136 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. В Силистра посрещаме празника при условията наложени от общинския кризисен щаб. От 11 часа зам.кметът “ Устройство на територията “ в Община Силистра инж.Тихомир Борачев, Ростислав Павлов, секретар на Община Силистра, Валери Великов и общинския съветник Георги Спасов поднесоха цветя на признателност пред паметника на Цар Борис в Дунавската градина и паметната плоча, посветена на загиналите в Добруджансщата епопея. Инициативата уважи и общинския съветник Стилян Стойчев. Тържествената церемония е отменена, предвид недопускането на хора и ангажирането на деца и младежи под формата на караул. От 19 часа до Южната крепостна стена в центъра на областния град ще се проведе концерт на струнен квартет „Добрич” Събитието се проведе на открито при недопускането на струпване на хора в съответствие с противоепидемичните средства.

Припомняме, че по силата на Берлинския договор от 1878 г. Южна България, наречена по настояване на Великите сили Източна Румелия, е откъсната от възобновената българска държава и включена отново в пределите на Османската империя, макар и като автономна област. Българското население от областта не се примирява с несправедливите решения на Берлинския договор и незабавно повежда борба против тях.

На 6 септември 1885 г. в Пловдив навлизат отрядите на Чардафон Велики (Продан Тишков) и майор Данаил Николаев. Арестуван е областният управител на Източна Румелия – Гаврил Кръстевич. Създадено е временно правителство начело с д-р Георги Странски, което обявява присъединяването на Източна Румелия към Княжество България.

Два дни по-късно княз Александър I с манифест утвърждава присъединяването на областта и приема да бъде титулуван занапред като княз на Северна и Южна България.

В чест на Деня на Съединението-6 септември, от 18.00ч, Община Силистра кани на концерт на Струнен квартет „Добрич“, на амфитеатъра на Южната крепостна стена.

От общинска администрация, призовават представители на организации и граждани да спазват всички актуални противоепидемични мерки.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе