50 години от откриването на института за подготовка на учители в Силистра

Един от големите шансове в човешкия живот е да попаднеш на добър учител, който е вдъхновение, изпитание, мяра и за знание, и за морал! Защото уроците губят част от смисъла си, ако не се превръщат в житейски уроци! И защото образоването е взаимност – двупосочна енергия, въплътена в смисъла на възрожденското: „Помогни ми да те възвися!“

В този общ духовен порив научаваме най-доброто за себе си и за другите. В този общ духовен порив очертаваме полето на постиженията си – тези на преподавателите и тези на студентите – вече учители – една общност, избрала да оре духовната нива. Нищо, че плодовете й стават видни след време.

Признателност за всички преподаватели, които през годините със своите знания, отдаденост и професионализъм са утвърждавали институцията и са вграждали времето си, вдъхновението си, авторитета си в основите й!

Сърдечни пожелания за пълноценна професионална реализация и удовлетвореност от постигнатото за всички, които са възпитаници на учебното заведение и са свързали с него младостта и надеждите си за себеосъществяване!

Пожелание за успех на тези, които имат отговорността да съхранят традицията и да я адаптират към новите изисквания на времето!

Педагогическото образование в Силистра съществува от 130 години, макар и с прекъсвания, обусловени от хода на историческите промени. Във времето на съществуването си повече от век то е реализирано от различни по статут учебни заведения. Неговата съдба и доказаната способност на силистренци да го съхранят, въпреки изпитанията, изразява разбирането, че знанието е неизменна ценност, която чертае перспективи за себеосъществяване, дава възможност за съизмерване с другите, провокира способността за съзидание.

Началото на педагогическото образование в Силистра се свързва с „Държавното педагогическо мъжко трикласно образцово училище“, което подготвя основни (начални) учители и се превръща в един от трите главни центъра на педагогическото образование тогава – Казанлък, Лом, Силистра. През първата учебна година (1890-1891) в новооткрития педагогически курс постъпват 27 ученици.

Създадено със задачата да подготвя учители, които да образоват българите от Добруджа и Бесарабия, училището се превръща в духовен център на Южна Добруджа, развиващ активна обществена и културна дейност: музикална, театрална, издателска, събирателска, музейна…, а по-късно прераства в Учителски институт (1942). През десетките години на исторически преломи съдбата на образователното дело в Силистра е различна – има поредица от трансформации на учебното заведение, но основната цел на неговото съществуване е една: подготовката на учители.

След няколкогодишно прекъсване традициите на педагогическото образование в Силистра се възраждат чрез създаването на Учителския институт за подготовка на учители V-VIII клас. На 31 август 1971 година Държавният съвет на НР България на основание чл. 94, т. 2 от Конституцията на НРБ издава Указ № 305 за „откриване на Учителски институт в град Силистра за подготовка на учители за V-VIII клас на общообразователните трудово-политехнически училища“ със срок на обучение 3 години над средно образование. Той е един от трите института в България (Силистра, Смолян, Кърджали), които имат еднакъв статут и предмет на дейност.

Учебните занятия в Силистра са открити на 19 ноември 1971 г.

През първата учебна година са приети 235 студенти в специалностите:

  • Български език и руски език;
  • Български език и западен език;
  • Български език и история;
  • История и география;
  • Математика и физика;
  • Химия и физика;
  • Биология и химия.

С течение на времето се извършват редица трансформации на учебното заведение, като най-важните са:

  1. Преустройство на институтите за подготовка на учители в полувисши педагогически институти към съответните висши заведения според Постановление № 52/09.11.1989 година на Министерския съвет: Полувисшият институт в Силистра е интегриран към Висшия педагогически институт в гр. Шумен и добива нов статут;
  2. С Постановление № 15 от 27 януари 1997 година на Министерския съвет Полувисшият педагогически институт със седалище в Силистра се преобразува в Педагогически факултет в състава на Филиал на Русенския университет «Ангел Кънчев» със статут на юридическо лице. Предмет на дейност е подготовката на учители с образователно-квалификационна степен «бакалавър» по специалностите:
    • Български език и чужд език (руски, френски, английски);
    • Математика и физика;
    • Биология и химия.

Понастоящем във Филиала се обучават студенти в редовна форма по специалностите:

  • педагогика на обучението по български език и чужд език (английски или румънски);
  • педагогика на обучението по физика и информатика;
  • педагогика на обучението по математика и информатика.

Днес Филиалът на Русенския университет в Силистра е единствената в региона акредитирана образователна институция, обучаваща студенти по образователно-квалификационните степени „бакалавър“ и „доктор“. Учебното заведение се развива в условията на цялостна промяна на обществения модел. Въпреки демографската криза, въпреки икономическата криза, остава устойчив стремежът през годините да се съхраняват добрата традиция и професионализмът при подготовката на кадри за просветната, културната и социалната дейност. Доказателство за това е получената през 2021 г. висока оценка 9.28, дадена на професионално направление 1.3. Педагогика на обучението по… от Националната агенция за оценяване и акредитация.

Автор: Доц. д-р Румяна Лебедова

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе