Наградиха силистренски етнограф за дългогодишна изява във форум „Българско наследство“

Силистренският етнограф д-р Йордан Касабов бе награден с картина на Флора Начева от Балчик за дългогодишната си изява във Форум „Българско наследство“, провеждан в Белия град на Черно море, наречен така от римския поет Овидий, изпратен в изгнание в Добруджа – района на някогашния Томис – днешна Констанца.

В тазгодишното седмо издание, което започна днес и завършва утре, Касабов представи най-новата си книга „Скритият бог. Древна българска същност“. Той подари на авторката на картината книгата си „Шиковското население в Добруджа“ – своеобразна етноложка енциклопедия.

В друг панел на програмата на форума заедно с Йордан Георгиев и доц. дфн Тодорка Георгиева, Касабов ще представи на аудиторията едно свое откритие от преди 40 години – Сборник с народни песни от Силистренско, събрани и издадени от народния певец Йордан Николов – Слепия, роден в село Калипетрво и живял в село Проф. Иширково, където е погребан през 1900 г.

Също утре е представянето на докладите на още трима добруджанци от Силистренско – Валентин Петков от Силистра, Анастасия Якова и Адриан Василев от Тутракан.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе