Силистренци и тутраканци на форум в Балчик

В средата на последната седмица на месеца стартира седмото издание на Форум „Българско наследство“, провеждан в град Балчик в рамките на 4 дни – 25-28 август. Според публикуваната от директорката на форума Маруся Костова програма, в нея са включени доклади на 4-ма силистренци – доц. дин Тодорка Георгиева, д-р Йордан Касабов, Йордан Георгиев и Валентин Петков, както и на двама тутраканци – Анастасия Якова и Адриан Василев.

Техните доклади са в различни панели – за Христо Ботев, за годишнината от Крайовския договор, в краеведската част и др. Отделно със силистренски произход са две от изложбите – на Филиал Силистра при Русенски университет, посветена на 130-ата година на педагогическото образование в Силистра, която ще бъде представена от доц. Д-р Румяна Лебедова – директор на филиала, и на Държавен архив Силистра – постери за Крайовския договор и събитията в Крайдунавска Добруджа, произтекли от него. Междувременно излезе поредният брой на списание „Форум“, по традиция отразяващ предишното издание на форума – този път с 30 автори, сред които академици, професори, доценти и др.

В него също има доклади на силистренци и тутраканци: доц. Румяна Лебедова – за историята като свещен текст, д-р Йордан Касабов – статия за Г. С Раковски и за приноса му за българската наука, Йордан Георгиев –за проведените миналата година събития във връзка възвръщането на Южна Добруджа към майката родина България, Адриан Василев – отново по темата за Крайовския договор и отделно за видния деятел на Възраждането Раковски, който бе тема на форума през 2020 г.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе