Лумени и ватове – как се измерва яркостта на светлината на LED крушите?

Ако през годините сте свикнали да купувате крушки измервайки яркостта на светлината във ватове, при измерването на силата на светлината на LED крушките тази мерна единица вече не се използва. 

За много хора е трудно да свикнат с тази промяна когато купуват крушки, тъй като са свикнали да използват ватовете в продължение на много години, особено ако говорим за по-възрастните хора, които не познават друг начин за измерване силата на светодиодите.

Ватовете – какво всъщност показват те

Според експерти от 2r-bg.com, който е един от най-големите в страната магазини за продажба на осветителни тела и LED осветление, хората масово имат погрешна представа за това какво означават ватовете.

Противно на общоприетото мнение, ватовете не са показател за яркост на закупената крушка, а по-скоро измерват друг един показател – това колко енергия черпи крушката за да осигури осветление в помещението.

За крушките с нажежаема жичка има известна връзка между ватовете и произведената в резултат на тяхното потребление яркост, но за LED крушките ватовете не са особено добър показател за това колко ярка ще бъде крушката, тъй като те работят по друг начин, хабят по-малко ток и за това се наричат енергоспестяващи.

Ето и едно много добро сравнение: ако една обикновена крушка от старото поколение с нажежаема жичка хаби 60W, една LED крушка със същата яркост ще изхаби едва 8 до 12 вата.

Как се изчислява яркостта на LED крушките

Макар че направихме едно малко сравнение между силата на светлината при съвременните крушки с тези от поколението на крушките с нажежаеми жички, не се опитвайте да правите изчисления за да установите това, тъй като няма унифициран начин за да се направи съпоставка между двете отделни поколения.

За да се научите да разпознавате силата на светлината при новото поколение LED крушки, трябва да се научите да използвате една мерна единица, която може би е нова за вас, а именно лумен.

Луменът (lm) е мерната единица, която осигурява възможност за реалното измерване на яркостта, която се излъчва от една LED крушка и е числото, което което трябва да се научите да гледате при пазаруване на крушки от ново поколение.

В началото, според специалисти от 2r-bg.com, хората се затруднява, но след като закупят две или три крушки, започват да се ориентират за силата на светлината, която крушката излъчва.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе