Самостоятелен или стенен конвектор да изберем?

Избора на отоплителен уред за дома и офиса може да бъде голямо изпитание, и дори когато сте се спрели на конкретен вид уред като конвектори, трябва да изберете дали да е стенен или самостоятелен. Днес, благодарение на експертиза идваща от Klimatici.bg, ще разгледаме темата за разликите и приликите между двата варианта – надяваме се информацията да ви е от помощ.

Има ли разлика в ефикасността между двата вида

Основния въпрос, и може би най-важния от цялата дискусия е това дали ще има разлика в производимостта и ефикасността на двата вида. Отговора е доста кратък и той е – „Не, няма” – но също така и може да се отговори със „Зависи”, тъй като има много фактори, които определят колко ефикасно отоплява стаята един конкветор.

Първото значение е това каква подова настилка има помещението, с килими ли е, паркет ли е, ламинат ли е, линолеум и също така е важно дали е на първи или втори етаж ако става дума за къща. След това е добре да се разгледа размера на помещението, тъй като има конвектори с най-различни мощности и възможности.

Един стенен конвектор, макар и със същите показатели като самостоятелен, може да затопли едно помещение по-добре именно защото е монтират и вдигнат от земята. Самото разстояние от земята е необходимо, за да се осъществи по-добър поток на въздух и така да се направи по-ефикасна циркулация на въздушните маси в помещението.

Какви са основните разлики между двата конвектора

Основната наблюдаема и очевидна разлика между двата вида конвектори, е че самостоятелния стои на стабилна основа и може да бъде местен навсякъде в помещението. Стенния конвектор, за сметка на това, пък е фиксиран и не може да се адаптира към условията в стаята, което не винаги е проблем, особено в детските стаи, където ви трябва стабилност и сигурност.

Именно тази фиксирана основа за стена, означава, че няма опасност от това един момент на невнимание да катурне тежък електроуред с нагревателна способност.

Друга основан разлика между двата вида, е че стенните уреди могат да бъдат свързани директно към мрежата, а не чрез контакт или разклонител, докато самостоятелните не са способни.

Къде имат най-голямо приложение

Най-голямо приложение подобен отоплителни тела имат в спалните и баните, тъй като точно там се търси това постоянно усещане на уют и топлина. Един фиксиран конвектор може спокойно да служи като основен начин за отопление в една детска стая, стига да е бил монтиран правилно – а за това можете да се доверите на експертите от Klimatici.bg.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе