Проведе се ежемесечната сесия на общинския съвет в Силистра

Общинските съветници одобриха предложението на общината да се въведе задължително предучилищно възпитание и при 4- годишните. Няколко докладни бяха внесени допълнително в дневния ред на провелата се днес редовна сесия на общинския съвет в Силистра. Утвърждаване и дофинансиране на маломерни самостоятелни и слети паралелки с пълняемост под задължителния минимум за учебната 21-22 година, беше една от важните докладни предизвикали интереса на съветниците както и докладната за осигуряване на финансова подкрепа на футболния клуб „Доростол“ за участието му в една от футболните дивизии у нас, с което на практика се осъществява съществуването на клуба. На базата на внесена от кмета д-р Найденов бе разгледано и учредяване на безвъзмездно право на учредяване, върху имот, общинска собственост на ПГСУАУ А. Буров” – Силистра.

В отговор на питане на общински съветник за действията на общината по отношение мотивацията на населението за ваксиниране кметът д-р Найденов сподели, че никой не може да наложи задължително на хората защото по презумпция ваксинирането като процес не е задължителен.

„Към настоящия етап нивото на ваксинация у нас е около 18 на сто ваксинирани с първата ваксина и 14% на национално ниво със завършена ваксинация. На ниво община Силистра към днешна дата са 12% ваксинирани, което е много малко, държа да отбележа, че ние като община бяхме предприели всички мерки, всичко, каквото бихме могли да направим за да стимулираме както възрастните така и младите хора да се ваксинират. Това, което зависи от нас е направено. Оказали сме съдействие на Регионалната здравна инспекция при дейността за повишаване темпа за ваксинация“, сподели д-р Найденов и допълни, че към момента действат пет пункта в областта за извършване на ваксинации и имаме готовност ако и когато се създадат такива импровизирани групи, желаещи да бъдат ваксинирани да се реагира и с мобилните екипи.

„В началото имаше няколко мобилни екипа, включително и в Дунавския парк, където имаше мобилен екип в един от дните имаше само осем ваксинирани. Това е желание на хората и всеки един трябва да преценява дали да се ваксинира или не и кога е по голям рискът- ако си ваксиниран или ако не си. Продължаваме обаче да убеждаваме хората и да предприемаме всички мерки за популяризиране на откритите пунктове за ваксинация на територията на града“, сподели пред съветниците д-р Юлиян Найденов.

Съветниците приеха предложението на общината за 4- годишните• Д-р Найденов: „Ваксинацията е желание на хората и всеки…

Posted by Общинско кабелно радио "Силистра" on Thursday, July 29, 2021

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе