Мария Недялкова: Целта ни е да разнообразим културния живот на Силистра

Във връзка с откриващия се с подкрепата на общината фестивал „Слънчева Добруджа” зам. кметът „Хуманитарни дейности в общината Мария Недялкова сподели, че идеята за организацията на празника е възникнал още през миналата година, като първоначалната идея е била да се организира като празник на слънчогледа. Предвид пандемията през миналата година фестивалът не се организира.

„Красотите на Добруджа не са само слънчогледа, решихме да го кръстим „Слънчева Добруджа” и на практика да обхванем всички култури и природни богатства, които се отглеждат на земята на Добруджа. Предвижда се в рамките на празника да бъдат направени арт инсталации с различна големина със слънчоглед в партньорство с регионалната библиотека и художествената галерия. Ще стане дума разбира се и за пшеница, царевица и ечемик, получихме съдействието на земеделските кооперации и започваме работа утре в ранния следобяд, а на самия празник вечерта ще има празничен концерт, с участието на фолклорни ансамбли към читалищата, ансамбъл „Добруджа” и нашата народна певица от Силистра Ивелина Димова, сподели Недялкова.

Заповядайте на 22 юли 2021 г. на пл."Свобода" да направим незабравим празник- обсипан в слънчогледи, огласен от народни…

Posted by Община Силистра on Monday, July 19, 2021

Предвижда се по време на концерта да бъде организирано и арт ателие на открито , като темата отново ще е слънчогледа, а учениците от училищния парламент ще довършат арт инсталациите.
„Целта е да организираме един приятен летен празник за силистренци, както и същевременно да представим красотите на Златна Добруджа, по примера на Кюстендил например , които ежегодно си правят празник на черешата”, споделя Мария Недялкова и допълва , че арт ателиетата са насочени предимно съм деца, които идват с родителите си и докато родителят се наслаждава на концерта децата могат да рисуват, а арт инсталациите ще останат в рамките на няколко дни. Тази година мащабът на фестивала ще е по малък предвиждаме с течение на времето фестивалът да стане и двудневен, споделя Мария Недялкова.

Община Силистра има богата по традиция културна програма с устойчиви през годините фестивали и празници и този фестивал по думите на Недялкова ще разнообрази тази палитра , което напред в годините да бъде надграждано. Недялкова припомни, че на 31 юли предстои велопоход с празничен концерт на лятната сцена в Дунавската градина. На 12 август по повод международния ден на младежта се предвиждат ученически занимания в Дунавския парк, а в края на август в Смилец е празникът на динения маджун. Веднага след това започват съпътстващите инициативи по повод празника на Силистра. Предвижда се разнообразна програма, в това число третото издание на „Дунавски звезди”, ще има и традиционната фолклорна вечер. На 13-14 септември е кулминацията на честванията на празника на града, тържествената сесия на общинския съвет празника на хляба. Новото тази година по празничните дни на града е че АДО изпълнява нов проект, който ще стартира от Силистра и занапред в годините ще се движи по поречието на Дунав.

/по материал на Незабравка Кирова-Христова/

„Слънчева Добруджа” е само началото от поредица инициативи в летния календар на общинатаДнес от 18 часа на пл."Свобода"…

Posted by Общинско кабелно радио "Силистра" on Thursday, July 22, 2021

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе