Пътуващ семинар за педагозите от Спортно училище „Дръстър“

На 02.07 – 03.07.2021 г. под формата на пътуващ семинар се проведе поредната вътрешноинституционална квалификация на педагогическите специалисти от Спортно училище „Дръстър“ гр. Силистра на тема „Повишаване уменията за комуникация в триадата ученик-учител-родител“. Ръководител на семинара беше доцент д-р Диана Железова от РУ „Ангел Кънчев“, филиал Силистра.
По един непринуден начин всички участници бяха въвлечени в дискусиите и предвидените игри. Повечето педагози познават доцент д-р Диана Железова като преподавател в РУ „Ангел Кънчев“, филиал Силистра и ценят нейния професионален опит, обаятелност и умение да мотивира работата на учителите. Тези, които не я познаваха бързо се заредиха с нейния позитивизъм и и се довериха.

В началото ледовете и границите бързо се стопиха чрез играта за опознаване на водещия и участниците и научаване на интересни факти от личния и професионалния живот за всеки от тях.
Като преподаватели и треньори с различен професионален стаж, интересно и дълбоко замислящо представляваше заниманието за определяне на водещия педагогически стил на всеки, като избира от предложените пет стила – акула, сова, лисица, костенурка и мече. Дискусията даде полезни насоки на преподавателите: да се опитаме да преценим какви загуби може да ни носи дадения водещ стил и какви ползи – най-нетипичния за нас стил; тъй като прилагането на един единствен стил във всяка ситуация обикновено ни лишава от многото ползи, можем да опитаме да адаптираме стила си според ситуацията.

Разсъжденията върху мотивите на приказката „Иван и тюленовата кожа“ предизвикаха бурни спорове между участниците в семинара. Сблъсъкът на различни гледни точки доведе до размисъл, опит за смяна на мнението и все пак най-вероятно „педагогическият стил“ на всеки се открои и в последното занимание.

Общуването и изграждането на доверие в триадата учител -родител -ученик може да изискват много упоритост от страна на учителите. Генерирането на идеи за ефективен диалог бе предпоставка за изводи като: Общността дава усещане за принадлежност. Членовете на общността са свързани един с друг чрез общи интереси и ценности. Те държат един на друг. Работят в името на групата, когато се чувстват част от общността. Изграждането на такава общност изисква време, внимание и търпение.

С цел рефлексия и трансфер на преживяното бе проведено и заключителното занятие „масаж“ – завладяващо и отразяващо защо, как и какво.

Семинарът успя да зареди всички с положителна емоция, предизвика ни да се замислим за методите и начина по който всеки работи, за пореден път да си дадем сметка, че за да си добър учител, трябва да умееш да бъдеш себе си, да носиш светлината на знанието, да вдъхновяваш и все пак да си водач на толкова различни един от друг хора.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе