Денят на река Дунав отново напомни да сме по-ЕКО

Отбелязахме обичта си към река Дунав и крайбрежието на Силистра с чиста инициатива „Крайбрежие #БезОтпадъци“ – осинови си миля!“.

Изключително сме доволни да споделим, че личният пример наистина действа заразително! Посланието ни да опазваме природата, да почистваме след себе си и да събираме разделно достигна до много доброволци, граждани и активисти, които обичат града и реката и тази година отново бяха с нас! За да подкрепи каузата за по-чист Дунав, към събитието се присъедини и д-р Юлиян Найденов, кмет на Община Силистра.

Участъкът от пристанището на Силистра до Стария дъб беше по-малко замърсен в сравнение с миналата година. Въпреки горещия ден, за около 60 минути заедно с доброволци почистихме крайбрежната зона и напълнихме 15 големи чувала, като разбира се, събирахме разделно подходящите отпадъци. Участниците в инициативата споделиха, че основните замърсители са били опаковки от храни и напитки – най-вече пластмасови бутилки от минерална вода, но в същото време броят на небрежно подхвърлените маски и ръкавици също не беше малък. Безкрайни бяха картонените чаши от кафе, а на някого малко не му е достигнало, за да изхвърли старателно събрания боклук на подходящото място и го е оставил където му е било удобно. Нашите доброволци обаче бяха много наблюдателни и бързо поправиха ЕКОгрешките. А как по-лесно се случва това, когато има и осигурени подходящи места за изхвърляне на отпадъците?! Затова, в близките дни от Сдружението ще поставим и 2 комплекта двойни контейнери за разделно събиране, които вече могат да бъдат използвани по предназначение по крайбрежната ивица между Пристанището и хотела до реката.

Чрез днешната инициатива, Силистра се включи и в кампанията „Осинови си миля“. Дейностите по нея обединяват нуждата от физическа активност с посланието за по-чисти и приветливи места на открито, на които можем да бъдем активни. Заедно с партньорските ни организации от Тутракан – ННЕК „Юнеско“ и Кметско наместничество с. Ветрен изминахме над 1,6 км и почистихме около себе си, намалихме замърсяването на крайбрежни водни пространства, каквато е и основната цел на организаторите на кампанията – Международната асоциация за спорт и култура.

Благодарни за подкрепата на малки и големи доброволци от Силистра, екипът на СНЦ „Дуросторум-Дръстър-Силистра“ поздрави всички участници и гости на Дунавския парк с образователната постановка „Добрите бобри“. Чрез актьорите от Драматично-куклен театър – Силистра привлякохме вниманието към създаване на трайни навици за разделно събиране на отпадъците.

Инициативата е част от дейностите по проект „Партньорство за чиста и красива България“ към националната платформа _Място България на Сдружение БГ Бъди Активен, с подкрепата на фондация Кока Кола. Местен партньор по проекта е СНЦ „Дуросторум-Дръстър-Силистра“.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе