Инициативи на силистренския „Държавен архив“ в чест на 9 юни – Международен ден на архивите

Продължава активността във Фейсбук на екипа на силистренската областна структура на Държавен архив, чийто регионален офис е Велико Търново. Повод за поредните публикации е 9 юни – Международен ден на архивите.

На този ден в цял свят професионалистите архивисти обединяват гласовете си, за да покажат всъщност защо е толкова важно да се подпомагат архивите и професията архивист.

Предистория на празника: по време на Международния конгрес на архивите във Виена през 2004 г. 2 000 участници приемат резолюция, поставяща пред ООН искане да се учреди международен ден на архивите, каквато традиция вече е имало в отделни страни. В България специалният ден, посветен на архивите, е на 10 октомври.

Генералната конференция на ЮНЕСКО обяви по време на 33-та си сесия в Париж през 2005 г., че 27 октомври ще бъде световният ден на аудиовизуалното наследство.

По време на своята генерална асамблея през ноември 2007 г. Международният съвет на архивите придвижва идеята за международен ден на архивите да стане именно 9 юни.

Да припомним, че „…архивите са документи, създадени, получени и запазени като доказателство и информация на дадена институция или личност, в изпълнение на правни задължения или осъществяване на своята работа. Архивни документи са документите, които се съхраняват от онези, които ги създават, наследяват или от съответна архивна институция, предвид тяхната правна стойност или историческо значение.“

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе