Хванаха трафик на хероин, пристигнал на пристанището във Варна (СНИМКИ) (ВИДЕО)

Снимка: МВР

Специализираната полицейска операция е реализирана на 3 юни от служители на ГД „Борба с организираната престъпност“, Европол и Агенция „Митници“, под надзора на Специализираната прокуратура. Съдействие на разследването е оказано и от Агенцията за борба с наркотиците на САЩ (DEA). В хода на действията е задържана пратка с хероин, скрит в кухини на мраморни плочи.

Наркотикът е пристигнал по море в България на пристанище Варна – Запад, натоварен в четири големи контейнера. Между 3-4 кг от веществото се е съдържало в тайниците, издълбани в част от мраморните плочи. Назначени са експертизи, като според първоначалните данни общото количество на хероина е около 400-500 килограма, предназначен за Западна Европа. По цени на съдопроизводството стойността му възлиза на близо 24 млн. лева.

След освобождаване, митническата пратка е насочена с товарни автомобили към вътрешността на страната – Сливен. Предварително за целта е било наето хале, където съпричастните са предприели действия по изваждане на хероина. В момент на извършване на тази дейност са задържани двама турски граждани. Предявени са им три обвинения – за престъпно сдружение, за трафик на високорискови наркотични вещества в особено големи размери, както и за държане на наркотици. С решение на Специализирания наказателен съд спрямо тях е наложена най-тежката мярка „задържане под стража“.  Валентина Маджарова, и.ф. административен ръководител на Специализираната прокуратура съобщи подробности за успешната реализация, в резултат на която е предотвратен трафик на хероин с висока чистота с произход от Иран. Работата по досъдебното производство е продължила около 4 месеца.

Операцията е безспорен успех. Като външна граница на ЕС България не допусна хероинът да бъде насочен към други държави, посочи прокурор Маджарова. Тя  благодари  за изключително добрата логистика, извършена от ГДБОП, с техните партньори от Европол, ДЕА и представители на Агенция „Митници“.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе