Съборът в Старо село ще пресъздаде традиционна сватба

В с. Старо село, община Тутракан, ще се проведе Втори национален събор на староселци, който събира на едно място жители на редица селища, носещи „старо село“ в имената си. Тази година се включват 9 села от страната и 5 от Гърция, Русия, Молдова, Сърбия. Пръснати в различни краища на страната ни и света, те се събират, за да представят своя живот и традиции, своите различни истории.

След изключително успешното си първо издание, тази година акцент на събитието ще е пресъздаването на автентична староселска сватба. „Да вземем булката, както му е ред. С калесника най-отпред, кръстникът ще поведе, а най тежката дума на бащата ще да е, че: „Как се отделя жито от сламка, тъй се отделя мома от майка…“.

За всички участници и гости на събора ще бъде приготвена вкусна храна по традиционни български рецепти в най- големия български тиган, наречен юнашки. Стари и млади ще вплетат традиции и обичаи, и ще седнат заедно на софрата със здрави корени и сърца, изпълнени с любов към народното творчество.

В поканат се казва: „Вливайки живот в миналото, ние, организаторите, искаме да съхраним българското и да го предадем на нашите деца. Защото корените на българина са много по-силни от неговите криле!“

Официалното закриване на събора е на 12.06. /събота/ със специално участие на фолк звездата НЕЛИНА, която по род е от Добруджа, заедно с оркестър „ИЗНЕНАДА“!ЗНЕНАДА“!

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе