Над 7 хиляди души в област Силистра са ваксинирани

Към 19 май 2021г. в област Силистра са извършени 12 592 имунизации срещу Ковид-19 на 7 423 лица, като 5 174 от тях са получили втора доза. До 6- годишна възраст са ваксинирани 3 176 лица, а над 60-годишна възраст – 4 247. Това информирата от РЗИ-Силистра.

Според социалната група структурата на ваксинираните лица показва, че най-много лица са имунизирани сред възрастните хора и тези с хронични заболявания (4 390), следвани от работещи в сферата на здравеопазването (509) и образованието (367), участници в изборите (413), персонал в социалната сфера и потребители на социални услуги (267), заети в поддържане на функционирането на основни за обществения живот дейности (191) и други (1 286).

Имунизациите срещу Ковид-19 в областта се извършват от 5 временни имунизационна кабинета (ВИП), разкрити в РЗИ Силистра, ДКЦ Силистра, МБАЛ Силистра, МБАЛ Дулово и МБАЛ Тутракан, както и от общопрактикуващите лекари.

От края на миналия месец ваксинации се извършват на всички желаещи без значение на социалната група. Препоръчително е лицата над 60-годишна възраст, както и всички с хронични заболявания, незабавно да осъществят връзка със своя личен лекар, за да запишат ден и час за ваксинация, с избрана от тях ваксина.

Лицата без личен лекар и здравно неосигурените могат да се записват за ваксинация във временните имунизационни пунктове в трите болници (Силистра, Дулово и Тутракан), ДКЦ Силистра и РЗИ Силистра. На сайта на РЗИ Силистра са публикувани координатите и тел. за връзка с всички имунизационни пунктове. Записването за имунизации в РЗИ-Силистра може да се направи на тел. 086/816 122 или 086/816 127, както и на място в сградата на РЗИ Силистра – гише „Информация“.

За възрастните хора, здравно неосигурените и хората без личен лекар, които живеят в отделени населени места и имат затруднен достъп до имунизационните пунктове или до личните си лекари, могат да се записват на посочените телефони на РЗИ Силистра или в кметствата. РЗИ Силистра ще организира мобилни екипи за тяхното ваксиниране.

Съдействие при организиране на работата на мобилните екипи очакваме от кметовете по населени места, които трябва да информират хората, да изготвят списъци на желаещите, включително чрез здравни медиатори или други служители, които да предоставят в РЗИ Силистра. В деня на ваксинацията е желателно да съдействат за ваксинирането и на трудноподвижните лица. До края на месеца предстоят първите маршрути в областта на мобилния екип на РЗИ Силистра.

В склада си РЗИ Силистра разполага с всички разрешени ваксини: иРНК (на Пфайзер и на Модерна) и векторни (на Астра Зенека и на Янсен). Необходимо е да се запишете в най-близкия имунизационен пункт. За хората с хронични заболявания е важно предварително да се извърши консултация със съответният лекуващ лекар-специалист.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе