Ford инвестира милиони евро в Румъния

Макар през последните години България да стои все по-добре на картата на доставчиците за автомобилната индустрия с добри примери като Visteon, BHTC и Bosch, страната ни неизменно е заобикаляна от производителите на автомобили.

Една от най-големите инвестиции в близост до нас е тази на Ford в румънския град Крайова. Американският гигант купи от държавата бившия завод на Daewoo през 2008, като от 2009 произвежда там Transit Connect. По-късно от конвейера започна да слиза B-Max, после EcoSport, а от 2019 – и новата Puma. При това в същия завод в Румъния се правят и два от двигателите EcoBoost – 1-литровият 3-цилиндров и 1,5-литровият 4-цилиндров. От 2008 г. досега Ford е инвестирал в завода 1,6 млрд. евро, като преди броени часове беше обявена нова инвестиция от 250 млн. евро.

Благодарение на нея от 2023 г. в Крайова ще започне производството на изцяло нов лекотоварен модел. Първоначално той ще се оборудва с бензинови и дизелови двигатели, като от 2024 от румънския конвейер ще слиза и електрическа версия. От 2024 румънският завод на Ford Европа ще стане третият за компанията, който произвежда електромобили – след тези в Кьолн, Германия, и Коджаели, Турция.

Източник: dizzyriders.bg

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе