Великденски прояви в училища и читалища в област Силистра

Снимка: Facebook Jordan Georgiev

През последните дни се проведоха различни Великденски прояви в детски градини, читалища, училища, социални заведения на територията на област Силистра.

От народното читалище в Белица споделят: „Великден е най-светлият християнски празник. На този ден се отбелязва Възкресението на Божия син Иисус Христос. Празникът е подвижен и се чества в неделния ден на Страстната седмица, чието начало се поставя от първото пролетно пълнолуние.

Снимка: Facebook Jordan Georgiev

Неизменна част от обредността са великденските яйца, обредния хляб и жертвеното агне. Християнско предание гласи, че когато Божията майка отива в Рим, за да се срещне с императора, тя му подарява яйце, обагрено в червено – символ на Христовата кръв. От този момент християните започват да боядисват червени яйца за Великден и да си ги подаряват един на друг.

Снимка: Facebook Jordan Georgiev

По традиция великденските яйца се боядисват на Велики четвъртък и в съботния ден, преди празника. Те са събирани цялата седмица, защото ще трябват чак до Спасовден – за домашните, за роднини и гости, за пътници и сиромаси, за нивите и лозето, за животните. Различните цветове се добиват от различни растения, но първото яйце винаги се боядисва в червено. С него се натъркват лицата на децата, момите и булките – да са здрави и да не ги ловят уроки.

Снимка: Facebook Jordan Georgiev

Слага се в чеиза или при домашната икона и по него се гадае – ако на следващата година е пълно и здраво, то стопаните на дома ще се радват на здраве, радост и благополучие. Великденското яйце не се изхвърля, а се заравя на нивата, за да я пази от градушки. (Бел. – има и традиция да се запази до домашната икона до следващия Великден)“.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе