Тайните на италианската кухня, които трябва да знаете

Италианската храна несъмнено е една от най-обичаните по целия свят. Съществува безкраен избор от сосове, тестени изделия, меса и сирена, така че съчетаването на така важните протеини и мазнини или въглехидрати и зеленчуци е доста лесно.

Ето и някои интригуващи факти и тайни на тази кухня, с които може би не сте запознати.

Автентичната италианска храна е предимно без месо

Въпреки че италианците консумират месо и риба, те предимно похапват плодове и зеленчуци. Начинът им на хранене е известен като „средиземноморска диета“.

Въпреки че доста хора вярват, че италианците ядат много телешко, пилешко, кюфтета, колбаси и други, това не е така. И именно средиземноморската диета ги поддържа в такова добро здраве.

Не се прекалява със сосовете

Италианците обикновено използват по-малко от две супени лъжици сос за пастата, въпреки че много ресторанти по света, които предлагат италиански ястия, го раздават доста по-щедро.

Освен това спагетите и кюфтетата обикновено не се ядат заедно. В повечето случаи кюфтетата и спагетите ще бъдат обозначени в менюто като две напълно отделни ястия.

Домашна храна

Италианците се гордеят, че имат едни от най-добрите храни – ако не и най-добрите – в света. Лесно е да разберете защо. Толкова много от това се свежда до използването на качествени съставки и поддържането на нещата прости…

А още по-хубавото е, че много от зеленчуците и плодовете се отглеждат у дома.

Десертите се консумират в средата на деня

Сладкиши като тирамису и сладолед все още се консумират и по време на вечеря, но по-често това се случва в средата на деня. Италианецът предпочита да се отдаде най-вече на изкушения като сфолиатели и гуанди.

Прошуто се яде повече от пеперони

Пеперони изглежда като основен продукт, когато става въпрос за италианска храна, но знаете ли, че прошутото се консумира много по-често?

Ястие за всеки тип климат и сезон

Регионалните различия в Италия правят кухнята богата и подходяща за всякакви места и температури.

Италия не само е заобиколена от море, но е и дом на едни от най-високите планини в Европа.

Произходът и борбата

Италианската гастрономия има древни корени, особено показващи етруски, римски и северноафрикански влияния. До 1800 г. са се внасяли и готвили ястия от цял ​​свят. От 1900 г. обаче страната е затворила вратите си за чуждата храна.

Италианците са се борили срещу културата за бързо хранене и до голяма степен борбата е успешна. Разбира се, и италианските деца с удоволствие биха хапнали в McDonald’s, но те добре познават и обичат вкуса на истинската, здравословна храна.

Кое е основното ястие?

В много видове кухни има едно основно ястие, включено в едно хранене, докато в Италия не е точно така.

В 99% от случаите типичният италиански обяд се състои от:

  • антипасти (сушени меса или сирене);
  • предястие (паста / ориз);
  • основно ястие (месо, риба, боб / грах, зеленчуци);
  • гарнитура (зеленчуци, картофи, гъби);
  • десерт (сладкиши или плодове).

Струва ви се, че това е твърде солиден обяд? Не се притеснявайте, съвсем не е нужно всичко да се изяжда на едно хранене.

Аперитив преди вечеря

Цивилизованият навик да има аперитив преди вечеря с няколко малки хапки храна е дълбоко залегнал в италианската култура. Дори чаша вино и купа маслини ще свършат работа, въпреки че в много италиански барове ще намерите впечатляващ бюфет на показ.

Някои хора дори се увличат с всички тези безплатни закуски и забравят да вечерят.

Простото винаги е по-добро

Италианската кухня се характеризира изначално със своята простота. Само няколко съставки, много малко, но с отлично качество – това е тайната. Не добавяйте нищо друго, подобрете избора на продукти и това е всичко, от което се нуждаете.

Една обикновена комбинация от паста и сос изглежда ли твърде проста за основно ястие? Това зависи от качеството на доматите, а и не е нужно сосът да бъде обикновен – помислете за това.

Е, огладняхте ли? Възползвайте се от услугата за доставка на италианска кухня още сега!

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе