Актуална информация за заболеваемостта от COVID-19 в област Силистра

Заболеваемостта от COVID-19 в област Силистра на 14-дневна база – 11-12 седмица, достигна 1 004 на 100 хил. души население за периода при регистрирани нови 1 085 случая за дните от 15 до 28 март 2021 г.. Разпространението в региона е дифузно, като са засегнати всички общини. Има оформени множество фамилни огнища, като са засегнати цели семейства. Налице са активни огнища в трудови колективи в сферата на образованието, здравеопазването, администрацията и в различни фирми.

В трите болници в област Силистра са осигурени 132 легла за пациенти с COVID-19, вкл. 10 легла за интензивно лечение. През последната седмица са разкрити допълнително 15 легла за пациенти с Ковид-19, предвид увеличаващата се потребност от болнично лечение за част от заболелите.

Областният кризисен щаб за борба с коронавируса и РЗИ Силистра призовават гражданите в област Силистра да спазват стриктно противоепидемичните мерки от Заповед №РД-01-173 от 18.03.2021 г. на министъра на здравеопазването:

  • носене на всички обществени места на маски, покриващи устата и носа;
  • хигиена и дезинфекция на ръцете;
  • избягване на струпвания от хора;
  • осигуряване на добро проветрение на работните помещения;
  • забрана за посещения на определените в заповедта места;
  • забрана за провеждане на групови събирания с присъствие на повече от 15 души и др.

Призовава се всеки, който има съмнение за Ковид-19, предвид рискови контакти или наличие на оплаквания, да се обръща към РЗИ Силистра и структурите на ЦСМП Силистра, както и към лабораториите в областта, извършващи изследвания за диагностика с бърз Аг тест или с PCR тест.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе