Вижте кои са участниците в 15-ото издание на кукерския фестивал в Калипетрово

Снимка: РЕКИЦ Силистра

Приключи приемът на заявките за участие в 15-ото издание на Кукерски фестивал Калипетрово 2021, обявен от организаторите – НЧ „Пробуда“ и кметство Калипетрово и община Силистра, във виртуален вид за пръв път в неговата 35-годишна история. Жури в състав: д-р Йордан Касабов – етнолог, Никола Узунов – кмет на селото, Ирена Владимирова – историк, представител на читалището, ще оцени представените материали – визитки, клипове и снимки.

Предвиден е паричен награден фонд, като класирането ще стане ясно в първите дни на м. април. Постъпилата информация е представена за всеки от участниците на Фейсбук-страницата на НЧ „Пробуда“. Най-голям е броят на участниците от Крайдунавска Добруджа: домакините от Калипетрово, още от селата Проф. Иширково, Белица, Варненци и Сребърна (индивидуални кукери). Три са групите от Ямболския край – от селата Челник, Зимница и Калчево. По една са групите съответно от Шуменско – с. Макак, и от Варненско – Бозвелийско.

Има и две участия от чужбина – от село Бранеще край Букурещ, Румъния, и от град Тараклия, Молдова. Всички участниоци ще бъдат оценени по предварително зададени критерии, сред които – автентичност, костюми, благословия, обреден танци и ритуал. Макар и в задочен вид, традицията, създадена в средата на 80-те години на миналия век и тази година ще бъде спазена с провеждането на първия по рода си фестивал в област Силистра, който обикновено във всяка нечетна година в дните око големия празник Благовещение.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе