Община Силистра организира онлайн общински преглед на читалищната самодейност

Снимка: Община Силистра

През 2021 година традиционният преглед на художествените състави към народните читалища в община Силистра ще се проведе онлайн.

Проявата „Пролетни игри и песни“ 2021 г. се осъществява в съответствие с Културния календар на Община Силистра за 2021 г. и е посветен на пролетните празници – Първа пролет, Лазаровден, Цветница. Идеята е да се представи фолклорното песенно и танцово богатство на Добруджа, автентичните обичаи и традиции, с които се отбелязва настъпването на пролетта, както и красотата на българската народна носия.

Предвид епидемичната обстановка в страната, прегледът ще се осъществи онлайн чрез Фейсбук страницата на Община Силистра през месец април.

За целта се изисква:

  • Всяко читалище трябва да изпрати видеозаписи на музикални и индивидуални изпълнения, танци, пресъздаване на обичаи, описание на костюм. Видеозаписите трябва да бъдат с продължителност до 3 минути. Видеата може да бъдат заснети с телефон/ любителски . Не се изисква да бъдат професионално изработени.
  • В прегледа може да се участва и със снимков материал на пролетни обичаи, изложби, автентични народни носии, с текстове на песни от Добруджанския край. Снимките да бъдат до 6 броя и да са тематични.
  • Поканата за участие в прегледа е отправена към всички народни читалища от община Силистра.

Изпращайте своите материали с кратко описание в срок до 1 април /четвъртък/ 2021 г. на e-mail: [email protected]. За повече информация на телефони: 086/816 287, 086/816 258 – отдел „Култура“, Община Силистра.

Нека покажем културното многообразие и съхраним фолклорното богатство на българина. Да запазим духа на нашите деди и го предаваме на поколенията. В тези трудни времена повече от всичко се нуждаем от положителна енергия, за да се веселим и сътворим празник!

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе