„Посланията на шевиците“ – нова народолюбива изложба в библиотеката в Силистра

Преди време НЧ „Пробуда“ село Калипетрово обяви свой конкурс за изработка на шевици. Резултатът – над 60 изображения, е вече на изложба в Регионална библиотека „Партений Павлович“ Силистра, която е на разположоение на посетителите и читателите до края на м. март. По предварителни уговорки истинските произведения на изкуството, съдържащи кодове от древността на българската същност, шевиците ще бъдат използвани за награди в конкурса на читалището, свързан с онлайн изданието на поредния кукерски празник, който от повече от 30 години има национален и международен характер.

Той е и сред първите по рода си в страната. Крайният срок за записване е 15 март, когато в интернет кще бъдат публикувани изпратените от участниците записи – на видео или снимков материал – засега 7, заедно с домакините от Калипетрово, са желаещите да станат част от празника. Навръх Сирница – тази неделя, калипетровската дружина ще обиколи по традиция селото, но заради противоепидемичните мерки няма да провежда познатото общо хоро на мегдана.

По информация от Ирена Владимирова – библиотекар, също и участник в проявата, заедно със секретаря на читалището Тодорка Тодорова, в нея са се включили 14 души – освен от читалището домакин – още от читалищата в Сребърна и Добротица, както и хидроинженерът Лазар Бунгурев от Севлиево, който предлага своя изложба в Калипетрово или в Силистра в бъдещ период.

Сред намаренията на калипетровското читалище е да продъли с инициатива за изработка на книгоразделители с шевици, които да бъдат подарени на най-изявените читатели от библиотеките в Силистра и в Калипетрово. Очаква се да се включат по-сърцани безбарки и бродировачки от различни поколения.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе