Разпределиха държавната субсидия за читалищата в Тутракан

Десет са читалищата на територията на община Тутракан, които са вписани в Регистъра на организациите с нестопанска цел на Агенцията по вписванията и в Регистъра на народните читалища на Министерство на културата. Субсидираните читалищни бройки за тези културни институции през 2021 г. са общо 34, за читалищна дейност са осигурени 390 456 лв. при стандарт за една бройка – 11 484 лв.

На работна среща, проведена в присъствието на представители на 9 читалища, бе изработен т.нар. Механизъм за разпределянето на субсидираните от държавата бройки предложен от секретаря на читалището в Тутракан Лидия Светославова.

След дискусия и няколко предложения от секретари на други читалища, той бе доуточнен и се стигна до общо решение за формулата, по която бяха разпределени средствата. Под внимание се взе конкретната дейност, извършена от читалищата през миналата година – организирани от тях събития, участия на самодейните състави в различни конкурси и успехите им в тях, брой на самодейните състави, библиотечна дейност, големина на читалищата, брой на населението в съответното населено място и др.

Участниците в срещата взеха решение да се запази разпределението на миналогодишната субсидия, която е 354 960 лв., а разликата от 35 496 лв. до тазгодишния размер, да се разпредели поравно между всички читалища.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе